Gellerup Sports og Kulturcampus

Skrevet af

14. februar, 2022
Download hele magasinet som pdf:

Multihuset, et centralt element i den omfattende revitalisering af Gellerup, slog i december dørene op til en ny fælles og åben destination for byens beboere og besøgende.

Hvis man ikke har besøgt bydelen Gellerup i de seneste 10 år, så er forandringerne til at tage og føle på. Området er totalt forvandlet, og den grandiose arkitektoniske vision fra 1960-erne er opgraderet til en version 2.0 med mennesket i centrum. En række store boligblokke har måttet lade livet og i stedet er der bl.a. skabt en stor kuperet Bypark, bygget kollegier, lavet iværksætter miljøer og opført et kommunalt kraftcenter – kaldet Blixens – med 1000 arbejdspladser.

Det nye Bibliotek og Samlingshus ligger på Karen Blixens Boulevard og er forbundet med Bevægelseshuset via Verdenspladsen. Dermed er den internationale tone slået an i det nyeste projekt, hvor der er højt til loftet, såvel fysisk som mentalt. Gellerup Sports- og Kulturcampus bliver for alvor hjertet i bydelen, når stedet om et par år bliver suppleret med en ny svømmehal til 250 mio. kr.

I arkitektkonkurrencen blev der lagt stor vægt på synenergien og sammenhængskraften mellem de forskellige faciliteter. Det blev Schmidt Hammer Lassen Architects, der vandt opgaven, og de formulerer det overordnede princip på denne måde:
“I et samfund, der er så alsidigt som Gellerup, er det vigtigt, at den nye campus er et demokratisk sted, der er venligt, uprætentiøst og nemt at bevæge sig igennem. Et sted som opfordrer alle til at interagere med mennesker fra andre samfundslag.
Arkitekturen understøtter derfor åbenhed og skaber plads til at folk mødes i overgangen fra bygning til bygning og i rummene på en intuitiv måde.”

Kontraster omkring et torv
Grundlæggende består campus lige nu af tre meget forskellige bygninger omkring en torveplads. Biblioteket og Samlingshuset har træfacader og er et meget åbent og venligt hus, der har tæt kontakt med omverdenen. Store glasruder giver indblik fra Boulevarden, som er en hovedfærdselsåre i bydelen. Man kan udefra se, hvad bygningen indeholder, og det giver rigtig god mening, når man gerne vil lokke nye mennesker indenfor til de mange aktiviteter.

Bevægelseshuset mod syd er mere introvert i sit udtryk med store blanke facader i aluminium. Dog er der enkelte velplacerede vinduespartier, igennem hvilke man kan skimte de enorme klatrevægge, som er hovedattraktionen. Her monterede kronprinsen i øvrigt det første klatregreb med en skruenøgle ved indvielsen i december.

I huset er der også et træningslokale for Cirkus Tværs, hvor børn og unge kan gå direkte ind fra gaden og lære akrobatik på højt niveau. Mod øst ligger boldbaner, Byparken og den gamle svømmehal.

Pandemien har lagt en dæmper på aktiviteterne her i opstarten. Men det er stilhed før storm, og der er ansat en erfaren brobygger, som er tilknyttet både Samlingshuset og Bevægelseshuset. I tæt samspil med brugerne, vil Yvonne Buer gøre campus til en smeltedigel af kreativitet og fysisk udfoldelse. Der vil her i foråret blive budt på klatring, cirkus, rap, dans, mad, fodbold, foreningsliv og meget mere.

Bogbjerget tårner sig op
Et kulturhus er dybt afhængigt af engagerede medarbejdere og på biblioteket finder man et rigtig godt eksempel i Andrea Broe Haisley. Andrea er biblioteksformidler, og hun viser med stor begejstring rundt i det nye bibliotek:

“Arkitekterne og håndværkerne har skabt de flotteste rammer, og nu er det op til os selv at fylde rummene med aktiviteter, – og i det hele taget give stedet et hyggeligt og hjemligt præg. Selv de mindste rum vil få deres egen identitet, som f.eks. mødelokalet Laksen, hvor temaet bliver fisk i udsmykningen.”

Det nye bibliotek i Gellerup er for borgere – ikke for bøger, understreger biblioteket selv. Der er selvfølgelig også være bøger! Men mest af alt er der rum til at lege, lære, dele, undersøge, opleve, skabe og være sammen i den nye flotte bygning.

“Det store multimøbel i børne- og unge afdelingen kalder vi Bogbjerget, og det rummer et potentiale, som jeg forventer meget af. Det er designet af Transform, og vi har bl.a. indrettet det med bøger, hvor man ser mange forsider og færre bogrygge. For dem der ikke er så læsestærke, kan en reol med lutter bogrygge være fuldstændig uoverskuelig. Der skal simpelthen være illustrationer, der fanger blikket og vækker nysgerrighed.”

“I den daglige undervisning glæder jeg mig også over at kunne sige: “Tag lige plads på trapperne på Bjerget”, så børnene og de større teenagere bliver hævet op fra gulvet. Vi er jo ikke i et stift klasselokale på en skole, og jeg nyder at udnytte de alternative muligheder som indretningen giver.”

“En del af arealet i rummet er reserveret unge, som mangler et ‘hang out spot’. Et rart sted hvor man kan opholde sig, hvis man føler sig overvåget i det daglige. Mange unge giver udtryk for, at de har brug for at kunne trække sig lidt fra omgivelserne, og vi tilbyder dem et fristed her, – et alternativ til indkøbscenteret City Vest. Jeg håber virkelig meget de tager det til sig, men alt er i proces lige nu”, siger Andrea Broe Haisley med et stort smil.

Masser af træ i interiøret
Biblioteket er bygget sammen med Samlingshuset, og de deler en indre gårdhave, hvor der her i foråret vil blomstre i hundredvis af tulipaner. Selve interiøret i bygningen er præget af de synlige limtræskonstruktioner og vægge af perforerede krydsfinerplader. Ud over at bidrage til en god akustik, så giver træpanelerne også en visuel varme til rummene. En velkommen kontrast til al den rå beton i boligblokkene i området.

Som en fin detalje er en del af inventaret skabt af materialer fra de nedrevne boligblokke. Metalbordene i gårdhaven er lavet af de gamle altanværn og de solide træborde i biblioteket er fremstillet af kasserede gulve. Det giver et link til fortiden og er samtidig fornuftigt genbrug.

Samfundet er genåbnet efter to års covid-pandemi. Benyt anledningen og hent frisk inspiration til nye kultur-, sports- og biblioteksprojekter og tag en tur til Gellerups Sports- og Kulturcampus.

Tekst og fotos: THOMAS MØLVIG, Arkitekt m.a.a.

FAKTA
Gellerup Sports- og Kulturcampus er centreret omkring Verdenspladsen. Der ligger i alt seks huse / aktiviteter rundt om pladsen, herunder bl.a. Biblioteket og Bevægelseshuset.
Bygherre: Aarhus Kommune / Brabrand Boligforening
Arkitekter:  Schmidt Hammer Lassen Architects samt LOOP Architects
Indretning: Gellerup Bibliotek / Transform
Ingeniør: COWI A/S
Totalentreprenør: MT Højgaard
Omfang: 8.500 m2
Indviet december 2021

Samlings- og aktivitetssted
Gellerup, i den vestlige del af Aarhus Kommune, rummer beboere med en lang række forskellige kulturelle baggrunde. ”Områdets nye samlingssted omfatter ud over funktioner som bibliotek og medborgercenter, et beboerhus, et bevægelseshus og et Verdensbad og forventes at tiltrække op mod 600.000 besøgende årligt. Det nye Sports- og Kulturcampus er en del af byens ambitiøse masterplan, som har til formål at forbedre livskvaliteten og sikkerheden i området i samarbejde med samfundets beboere.” Schmidt Hammer Lassen Architects.

Om biblioteket
Bydelens nye bibliotek er et åbent medborgercenter, hvor brugere, frivillige, partnere og personale sammen skaber et mødested for fællesskaber og borgernes egne aktiviteter. Med brugerne i centrum er det et sted for kultur, leg, inspiration og viden. Det er et medborgercenter for demokrati og mangfoldighed, der hver dag bliver skabt gennem både nye og etablerede partnerskaber med lokale kræfter. På det nye bibliotek har man særligt fokus på:
•  At være et attraktivt sted for børn og familier med mulighed for leg og læring.
•  At styrke demokrati, folkeinformation og borgerdrevne aktiviteter.
•  At være et stærkt "Makerspace", der både støtter og skaber aktiviteter, hvor man gør, skaber, lærer og udforsker.
•  At være et attraktivt og udfordrende sted for de unge voksne.

Public Library of the Year 2024

Skal jeres nye biblioteksbyggeri nomineres til årets bibliotek, eller er der et andet biblioteksbyggeri du vil nominere?

De kommunale budgetter og bibliotekets samfundskraft

Biblioteket skal rykkes op på dagsordenen. Budgetkataloger er på vej, og i kommunerne går drøftelserne om midler og muligheder på drift og anlæg i 2025 i gang fra april. ...

Sønderborg Værtsby Bibliotekspolitisk Topmøde 2024

BESØG MULTIKULTURHUSET! Folk stod i kø på havnen for at være med til åbningen af Multikulturhuset. “Vi har nu fået nogle helt fantastiske faciliteter for kultur og kunst. ...

Interview – EBLIDA står et godt sted

Vi bliver involveret i flere EU-projekter, vi laver vores egen EU-ansøgning, og vi øger vores tilstedeværelse i Bruxelles, fortæller Mikkel Christoffersen, den nye direktør ...

Man kan regne med bibliotekerne

Også i AI-tider, fastslår Annette W. Godt i forlængelse af “Er der nogen, der vil være med” – debatten om bibliotekernes informationsopgave i dag. Men med ...

Set fra MIN stol: Kalundborg – vejen til en moderne innovativ videns- og oplevelseskommune

Kalundborg Kommune er inde i en gennemgribende udvikling! Fra at have været en mindre havneby i Vestsjælland til at være den største havneby på Sjælland med ny industri og ...

Grundloven har 175-års jubilæum

Og bibliotekerne er indbudt til fejringen. Med en bevilling på 9,7 millioner over fire år fra Nordea-fonden vil GRUNDLOVSFESTEN.dk engagere skoler, biblioteker, boligforeninger ...

Havneparken og Pakhuset i Kalundborg tager form

Nye rammer om kultur og bibliotek på vej i den gamle købstad i Nordvestsjælland. I 2015 blev en kornsilo fra 1903 på havnen i Kalundborg revet ned, og det skabte et nyt åbent ...