Guitar til udlån – og dans mellem reolerne

Skrevet af

Mogens Yde Sørensen

14 februar, 2012

Hvem drømmer ikke om at give et nummer på en guitar? I Rebild er der ikke længere nogen undskyldning for ikke at gøre noget ved drømmen. På de fire biblioteker i Rebild kommune kan man nemlig nu låne guitarer, så man kan lære sig selv at spille. Det hele begyndte i december 2011.

Udlånet af fire voksen- og fire børneguitarer er et resultat af et samarbejde mellem bibliotekerne og Rebild Kulturskole. Skolen har betalt guitarerne og stillede i december måned op med en guitarlærer i bibliotekernes udlånsrum, hvor alle mellem 7 og 117 år frit kunne komme og lære tre akkorder på tre kvarter, så man kunne spille til tre udvalgte julemelodier i familiens skød i julemåneden. Og derudover kunne man få gode råd til, hvordan man kunne komme videre med sit spil. Bagefter kunne man låne guitaren med hjem, træne og finde ud af, om det var noget, man kunne have lyst til at fortsætte med. Man kunne også låne en af bibliotekets guitarskoler eller noder og lære mere på egen hånd.

De små guitarlektioner på bibliotekerne var velbesøgte af alle aldersgrupper, og der blev spillet julemelodier og spist pebernødder, mens julehyggen bredte sig. Efter disse juleguitarintroduktioner kan enhver nu frit låne en guitar med hjem. Lånetiden er en måned, og håbet er, at Rebild om føje år bliver en kommune fyldt med ekstra mange store og små guitarspillere.

I øvrigt summede bibliotekerne også af anden musik i december, for Kulturskolen havde lagt alle sine elevkoncerter i bibliotekernes lokaler i åbningstiden, så der blev afviklet en hel række spændende koncerter med stuvende fulde bibliotekshuse og med alle lånerne i julemusikhumør.

Det er dog ikke kun musikken alene, vi har forsøgt os med i bibliotekerne. I september havde vi masser af dans mellem reolerne, idet der 14 dage i træk hver dag på alle fire biblioteker var opvisning af en dans i åbningstiden. Der var piger, der dansede vild hiphop, par, der dansede smægtende tango, flotte damer, der dansede zumba, ældre par i folkedans, samba, ballroomdans, salsa, ballet mm.
Det hele sluttede med et stort arrangement, hvor Sofie fra Ramasjang lavede danseworkshop for børn, Den Kongelige Ballet fra Holstebro lavede ballettime, og hvor det hele sluttede med balletfilmen Black Swan i Kinorevuen, som er nabo til Skørping Bibliotek.

Vi taler i bibliotekerne for tiden meget om biblioteket som inspirationsrum. Om nye veje, partnerskaber og kreativitet; vi kan kun anbefale andre biblioteker at tage tråden op. Der er helt klart en interesse for denne type, lidt anderledes aktiviteter blandt bibliotekets besøgende – og ofte trækker de nye folk til.
 

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...