Gustaf Munch-Petersen og Klassikerdagen 2012 markeret med manér

Skrevet af

Hellen Niegaard

16 oktober, 2012

Digteren Gustaf Munch-Petersens (1912-1938) nye status som dette års danske klassiker blev fejret med fornem festforelæsning og medrivende digtoplæsninger ved Klassikerkomitéens centrale åbningsarrangement. Der var fuldt hus ved arrangementet tirsdag den 25. september på Københavns hovedbibliotek. Som en af landets første modernistiske digtere er Gustaf Munch-Petersens digtning og liv den dag i dag af stor interesse både blandt ældre og yngre læsere.

Forsker og forfatter Martine Cardel Gertsen introducerede i sin forelæsning digterens univers og hans længsel efter en anderledes verden, der kom til stærkt udtryk i både digte og kunstnerisk produktion i øvrigt. Tre af vore anerkendte danske digtere læste op. Den lovende debutant Olga Ravn lagde ud fulgt af lyrikerne Daniel Dencik og Asger Schnack. De læste op af både Gustaf Munch-Petersens og egne digte.

Gustaf Munch-Petersens digtning og kunstneriske udtryk er fyldt af stor vitalitet og virker til stadighed næsten ufatteligt dagsaktuelle. Og koblingen til de tre deltagende forfattere, hver især vidt forskellige, men alle med intens og nærværende lyrik, gav oplæsningen en helt særlig stemning.  

Olga Ravn læste op af Jeg æder mig selv som lyng, udkommet i år hos Gyldendal. Asger Schnack fra bl.a. Klang – digte fra 1986, ligeledes Gyldendal. Schnack anbefalede desuden med sin karakteristiske pågåendehed alle tilstedeværende straks at få fat i det nye nummer af Cool 1. Tidsskrift for åbenhed, der redigeres af ham selv og flere andre og som udgives af Tiderne Skifter. Heri findes Gustaf Munch-Petersens Nitten Digte med illustrationer af Per Kirkeby. Daniel Dencik, afsluttede oplæsningen og gjorde det ved frækt at mikse sine egne digte fra Lyn på en motorvej og Via katastroferne med Gustaf Munch-Petersen digte. Denciks digtsamlinger er fra henholdsvis 1998 og i år, og er begge kommet på Gyldendal.

Træng selv ind på årets klassiker, og læs Gustafs ansigter. Selvfremstilling i Gustaf Munch-Petersens forfatterskab af Martine Cardel Gertsen. Udgivet 2003 på Museum Tusculanums Forlag/I kommission for Makadam Förlag, Sverige. Bogen er illustreret med Gustaf Munch-Petersens egne malerier og tegninger og analyserer nogle af de litterære ansigter, forfatteren selv præsenterer for sin læser.

Se mere om årets klassiker og andre klassikere på www.klassikerdagen.dk.

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...