Børn gider snart ikke at læse mere! Forældrene sidder bare med øjnene klistret til telefonen, og vi driver menneske-tomme, støvede biblioteker, som ofte bliver ramt af besparelser.
Man kan hurtigt blive berørt af alle de mange pessimistiske fortællinger. Vi bliver hele tiden mødt med fordommene både til familiefester, i professionelle samarbejdsrelationer og hos politikerne. Og måske præger det i virkeligheden også vores egen selvforståelse mere end godt er.
Som medlem af koalitionsgruppen bag den forhåbentligt kommende nationale læsestrategi, har jeg i år brugt rigtig meget tid på at drøfte de udfordringer, som bogen, læsning, litteraturen og bibliotekerne står overfor – også set i lyset af undersøgelsen om børns læsevaner fra 2017 udgivet af Tænketanken Fremtidens Biblioteker. Det er i hvert fald på høje tid, at Danmark får en national læsestrategi – eller måske er det i virkeligheden bare rettidig omhu? Vi skal nemlig også passe på, at vi ikke får malet os selv hen i et hjørne, hvor vi ser alt for sort på tingene.
Gider børn biblioteket i ferien
Ledergruppen ved Aalborg Bibliotekerne drøftede her i foråret idéen om en sommercamp. Vi troede nu ikke helt på konceptet. Vi taler jo hele tiden om, at børn ikke læser særlig meget længere. Men selvfølgelig skulle det prøves, for der måtte da sidde ‘nogle få introverte enspænderbørn, som falder langt uden for målgruppen for sommerferiens fodboldskoler og spejderlejre’. Det er naturligvis sagt med en vis portion galgenhumor, men alligevel er vi på en eller anden måde blevet for pessimistiske.
I skoleferiens første uge udbød vi så for første gang en Sommer-camp på biblioteket. Det var ment som en pendant til Fodboldskoler, Sommerkursus i Zoo eller på KUNSTEN, og vi troede faktisk ikke rigtigt på konceptet. Var der virkelig børn, der ville bruge en uge af deres ferie på biblioteket? Jo, dét var der. Vi havde 25 læseglade, livlige og nysgerrige børn – og fik hurtigt en lang venteliste.
Invitation og koncept
Sommercamp på biblioteket: “Tilbring din første uge i sommerferien i hyggeligt selskab på biblioteket, hvor vi skal dyrke læs-ning på alle mulige måder. Vi skal snakke om bøger, spille ‘ord-banko’, have en forfatter på besøg, spille brætspil, lave stop-motion-film, være kreative og klippe i bøger, fotografere book faces, se film og meget mere.”
Målgruppen var aldersgrupperne fra 4.-6. klasse og tidspunktet uge 27, kl. 09:00 – 15:00 alle dage.
Aktiv sommer med bøger
Tilbuddet om Sommercamp på biblioteket blev sendt ud sammen med Aalborg Kommunes øvrige sommerferietilbud kaldet “Aktiv Sommer”, og vi nåede aldrig at gøre mere reklame, før tilmeldingerne til vores store overraskelse væltede ind. 25 friske piger og drenge i aldersgruppen meldte sig til bibliotekets første sommercamp, og ventelisten nærmest voksede op i skyerne.
Det blev hurtigt en realitet, at Aalborg Bibliotekernes første Sommercamp var en kæmpe succes. Børnene var hver eneste dag fra klokken 9 til 15 friske på alle vores udfordringer. De var sociale og skabte nye venskaber på kryds og tværs. Og så glædede de sig vildt til både læsepauser og Silent Reading hver eftermiddag.
Jeg, en til tider pessimistisk områdeleder, måtte sande, at måske skal vi lige minde os selv om, at hvis vi kun beskæftiger os med udfordringerne, så ser vi ikke altid alle succeserne!
■ Aalborg Bibliotekerne har allerede besluttet, at Sommercampen selvfølgelig bliver gentaget næste sommer. Denne gang både i uge 27 og i uge 32!
MARIA SJØBLOM er områdeleder, Aalborg Bibliotekerne, og medlem af Danmarks Biblioteksforenings Repræsentantskab.
Artiklen er bragt Danmarks Biblioteker nr. 4,2019.