Historier på skinner – for børn og andre rejsende

Skrevet af

16. oktober, 2012

Odsherred Bibliotek og skolebibliotekerne i Odsherred har lavet projektet i samarbejde, og til at fortælle deltog lokale historieelskere: forfattere, skuespillere, lærere, politikere, præster, bibliotekarer og andre lokale fortællere. Annette Berg, præsten i Vig, kom udklædt som engel med engleparaply og skulle fortælle en englehistorie – desværre blev hun efterladt under et togskifte på Højby Station… Kilder beretter, at hun er kommet hjem til præstegården!

Der var valgt togafgange, som lå ud over den værste myldretid, og her var der plads til børn og historier. Fjorten 4. klasser fra hele kommunen mødte 14 veloplagte fortællere, der alle fortalte gode historier – mere eller mindre sandfærdige. Passagerer, der stod på disse tog, fik historierne med i købet.

Der var stor begejstring over arrangementet. Både børn, passagerer og fortællere fik en oplevelse ud over det sædvanlige.

Caroline Kollenberg Thisted, præsten i Nykøbing Sj., skrev efterfølgende: “Det var en fin oplevelse – munter og medrivende. Jeg ville bare også gerne have hørt engle og store tænder og bombardement i England. Hvornår laver vi det for voksne?”

Historier på Skinner rummer, udover fortællinger i lokaltoget, også lokale fortælle-uger, der får skolernes lokalområder til at gløde af gode historier og fortællinger. Formålet med hele projektet er at smitte. Med glæden for den gode fortælling samt at give børnene en oplevelse og lidt bedre kendskab til deres lokalområde. Og ikke mindst øre for at møde historien på uventede steder.

Historier på Skinner er et delprojekt i det store projekt i Odsherred Læser. Et bevidsthedsprojekt omkring læseglæde og læselyst, som skal forsøge at flytte Odsherred nogle pladser frem i uddannelsesstatistikkerne. Odsherred ligger desværre i bunden, når det gælder antallet af unge, der tager en ungdomsuddannelse. Biblioteket og skolerne/institutionerne er derfor gået sammen om at få sat fokus på læsning og sprogudvikling. Projektet sætter ind på mange områder og i forhold til alle aldersgrupper.
 

Om 'Odsherred Læser':
Et flerårigt projekt, som skal sætte fokus på læsning og sprog for alle aldre og til alle tider. Via et toglæsning, et mesterskab i højtlæsning, et kæmpe bogmarked, ’månedens læser’ og en bogkuffert for de små o.a. Projektet har fem ambassadører: borgmester Thomas Adelskov og fire fhv. borgmestre: Dede Bemberg, Hans Møller Olsen, Vagn Ytte Larsen og Finn Madsen. Bibliotekarerne Lene Vejlø, Henriette Elkjær Smedebøl og Anette Rasmussen står for projektet i praksis. Se mere på odsbib.dk/odsherred-laeser

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget