Historisk løft af Litteratursiden

Skrevet af

13. december, 2017

Litteratursiden.dk, bibliotekernes online formidling af litteratur, har rundet 15 år og fornyet sig. Tidligere var Litteratursidens indhold opdelt i sektioner som f.eks. anmeldelser, lister, temaer og analyser, og afspejlede dermed, hvordan vi tidligere brugte nettet. Men i dag navigerer brugerne helt anderledes på nettet: De finder digitalt indhold ved at søge på enten en bogtitel eller en forfatter og foretrækker alt relevant indhold samlet i ét søgeresultat. Derfor er det nu enten værket eller forfatteren, der er omdrejningspunktet på sitet.

Den nye version af Litteratursiden er således mere intuitivt opbygget og navigationen forenklet ved at alt indhold og debat om den enkelte bog samles ét sted: Skriver man titlen på månedens bog i DR Romanklubben, Hvor der er fugle, findes både anmeldelse, analyse, relateret indhold og læseklubdiskussion samme sted. Med denne fornyelse kan brugerne fremover finde endnu mere inspiration, viden og fordybelse på sitet.
 

Tættere kobling til bibliotekerne
En anden grund til relanceringen er, at den tidligere version af sitet byggede på en ældre version af drupal, som ikke længere blev sikkerhedsopdateret. Det nye site er bygget på den såkaldte åbne platform, hvilket også betyder, at bibliotekerne nemmere kan trække på Litteratursidens indhold. Samtidig med relanceringen overgår IT-driften til DDB (Danskernes Digitale Bibliotek), som sikrer et stærkt samspil mellem Litteratursiden og bibliotekernes øvrige digitale tilbud. Litteratursidens redaktion har fortsat det fulde ansvar for sitets redaktionelle profil, samarbejdspartnere og øvrige aktiviteter.

Relanceringen har været en anledning til, at redaktionen har skærpet den redaktionelle profil ved at sætte endnu mere fokus på den troværdige formidling af godt indhold, hvor der ikke er tvivl om, at kilden er en fagperson. Omdrejningspunktet på det nye site er den personlige og faglige formidling af bøger med viden, entusiasme og kant.
 

Brug den på mobilen
Samtidig er Litteratursidens design nu responsivt, så sitet vises fint på mobile enheder. Alt redaktionelt indhold er bragt over på det nye site, og både udviklerne og redaktionen arbejder p.t. med at optimere selve visningen af indholdet. Vi er blandt andet i færd med at få vist den samlede alfabetiske listeoversigt under den enkelte liste samt at få tiårsoversigterne på analyserne ind på sitet. Alt skulle blive færdigt inden jul.

Den nye version af Litteratursiden åbnede officielt på Bogforum i København den 10. november og blev markeret med en festlig reception for bidragsydere, samarbejdspartnere og brugere. De mange gæster gav udtryk for, de syntes, det nye design er flot, indbydende og professionelt. Prøv den selv – Litteratursiden.dk.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget