Huskebog til de store årgange

Skrevet af

10. februar, 2016

I år fylder den største årgang her til lands 70. Samfundet har sandelig ændret sig siden da. Det viser med al tydelighed, at vi mennesker kan ændre verden og dens gang ved bevidste politiske valg. Og det er da godt at vide i dagens virvar.

I 1946 blev der født 96.111 danskere, det blev den største af de store årgange. Der var ikke mange forventninger til fremtiden for børn født i 1940’erne. Os fra de store årgange, vi stod altid i kø, vi gjorde, hvad vi skulle og blev kaldt den tavse generation indtil 1968. Vore forældre talte ligefrem om en forestående ungdomskrise, men det kom heldigvis til at gå helt anderledes.

En ungdomskommission med professor Hal Koch som formand nedsat i befrielsesåret kom efter syv lange års arbejde frem til: “Der findes næppe et livsforhold eller et område af samfundet, hvor de store årgange ikke vil møde særlige vanskeligheder. De er for mange, og mulighederne er for få. De må leve i trængsel og skærpet konkurrence”.

Triste betragtninger, der havde sit afsæt i en dyster mellemkrigs- tid, men det holdt jo slet ikke. Generationen, der blev født ind i et fattigt samfund i skyggen af atombomben, satte sig nye mål, og verden ændrede sig hurtigt. Kolonier blev selvstændige stater, velfærd kom på dagsordenen, flere fik en uddannelse, vi fik P-piller og fri abort, kvinder myldrede ud på arbejdsmarkedet og krævede ligestilling.

Alle os født i 1940’erne kan lide at huske tilbage, vi holder også af at fortælle de næste generationer, børn og børnebørn, om dengang farfar var ung og mormor vandrede ud fra sin faste plads i køkkenet. Vi holder af fællesskaber, hvor vi sammen kan snakke om barndom, ungdom, voksentid, alderdom og drømme. Både de, der er blevet opfyldt, og de, der stadig venter længere fremme. Fremtiden starter nu.

På sporet af årgang 1946 er en lille huskebog med nøgleord for hvert eneste årti, med fortællinger af kendte og ukendte danskere Jens Smærup Sørensen, Anne Marie Helger, Pierre Dørge, Gretelise Holm, Keld og Hilda Heick, Mogens Lykketoft og med billeder af kataloger fra Daells Varehus og tal fra Danmarks Statistik. Bogen vil være god som afsæt for studiekredse på biblioteker og alle andre steder, hvor mennesker mødes og sød musik opstår.

Jytte Hilden, tidligere kulturminister.

Demokratisk oprustning uden biblioteker er varm luft

"Skal vi tage demokratisk oprustning alvorligt, skal vi opgradere bibliotekerne – ikke afvikle dem stille og roligt"

De, der aldrig har savnet en Bog, skal lære at ønske den”

Haralda Poulsen var en ildsjæl, en fremsynet bibliotekspioner og Danmarks første kvindelige centralbibliotekar.

DB Topmøde 2025

Bibliotekspolitisk Topmøde 2025 lukkede virkeligheden ind - lød temaet for de to dage – 24.-25. april – i Herning på den tidligere højskole Kulturhotellet.

Fokus på bibliotekernes samfundsmæssige rolle

Formålet med biblioteket er demokrati, et demokratisk robust og modstandsdygtigt samfund og demokratisk kompetente borgere.

Læsernes Bogpris

Emma Holten blev en klar vinder af Læsernes Bogpris 2025 for bogen 'Underskud' – om værdien af omsorg, udgivet på Politikens Forlag

Ulve og giraffer

Topmødets indslag torsdag den 24. april og fredag den 25. april 2025 i Herning

Midtvejsmøde i Istanbul

IFLA’s sektion for Children & Young Adult afholdt deres årlige møde i Istanbul 4-9 april 2025, og det danske medlem af sektionen, Anne Green fra Svendborg, var med.

Det Digitale Folkebibliotek fylder fem år!

"Vi bestemmer selv. Det er hele kernen i foreningen og fortællingen om DDF; vi er fælles om al IT ud mod borgerne."