Hvad er en expat-dinner?

Skrevet af

3. december, 2013

Expat dinner koordineres af Statsbiblioteket/Bibliotekscenter for Integration i København. Silkeborg Bibliotek var et af 22 biblioteker, som afholdte expat dinner den 6. december 2012. Expat dinner afholdes på landsplan to gange årligt.

Det var ellers lidt af en gyser i starten af december, få dage før Silkeborg Bibliotek og erhvervSilkeborg i fællesskab ville holde expat dinner for tredje år i træk. Modsat tidligere år, var der denne gang kun få tilmeldte, og det så ud til, at arrangementet måtte aflyses. Nærmest time for time var der telefonkontakt, men til sidst var der enighed om at tage chancen.

Og heldigvis blev der holdt fast, for det blev en fantastisk hyggelig aften – måske faktisk den bedste expat dinner i Silkeborg indtil videre. Der var 19 deltagere til middagen fra både Taiwan, Afghanistan, Vrads og Brasilien osv. Ligesom tidligere år dukkede flere op uden at tilmelde sig, men det var dels en stor lettelse, dels forventet. Det var blandt andet flere besøg til Sprogskolen i Silkeborg, som gav pote; “Den personlige invitation betyder meget for en del af den internationale målgruppe – at der er nogen som siger, det her er for dig, og vi vil meget gerne se dig”, udtaler projektleder for Silkeborg Welcome hos erhvervSilkeborg Marie Tandrup.

Snakken gik lystigt, og der blev fortalt om juletraditioner/andre traditioner fra hele verden. Derudover var der masser af grin og drilleri – ikke mindst under pakkespillet. “Erfaringerne fra tidligere år er, at det er vigtigt at understøtte dialogen mellem deltagerne”, udtaler Aase Krarup Madsen, biblioteksassistent hos Silkeborg Bibliotek, og fortsætter: “De, der møder op til middagen, vil typisk rigtig gerne høre om andre kulturer og møde nye mennesker – de skal bare lige sættes i gang”.

Partnerne bag
ErhvervSilkeborg og Silkeborg Bibliotek samarbejder om en række aktiviteter for udlændinge, herunder expat dinneren, som en del af Silkeborg Welcome-projektet. Et projekt som bl.a. har til formål at hjælpe virksomheder med, at deres udenlandske medarbejdere falder til i Danmark. Trives medarbejderen og dennes familie ikke, er der risiko for, at medarbejderen rejser hjem før tid. At inddrage biblioteket i denne sammenhæng er helt oplagt, da de kan fungere som et centralt bindeled mellem internationale tilflyttere og lokalsamfundet.

Expat dinneren i Silkeborg bød derfor naturligvis også på en rundvisning på biblioteket med information om de mange forskellige tilbud og services inden gå-hjem-kaffen med pebernødder og vaniljekranse.

Om Silkeborg Welcome
Projektet er en del af den regionale indsats “modtagelse og fastholdelse af udenlandsk arbejdskraft II”, som er igangsat af Region Midts Vækstforum og støttet af EU’s Socialfond samt offentlige og private aktører i regionen. Alle 19 kommuner i Region Midtjylland deltager i samarbejdet, som koordineres af International Community under Erhverv Aarhus.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget