Hvad er et godt bibliotek?

Skrevet af

19. juni, 2012

Folkebibliotekerne har altid fungeret som demokratiets krumtap i lokalsamfundet, og det ser ud som om de i stadig højere grad bliver det, fordi borgerne opfatter dem som det attraktive mødested. Altså ikke kun som stedet, man kan hente information og inspiration fra, men simpelthen som stedet, hvor man møder hinanden og som indgangen til samfundet. 

Netop idéen om biblioteket som ’indgang’ til viden og verden danner grundlag for Danmarks Biblioteksforenings arbejde det næste år. Repræsentantskabet har i forbindelse med det veloverståede årsmøde i Frederikshavn de sidste dage i marts vedtaget den nye virksomhedsplan og tre indsatsområder eller vinkler på ’biblioteket som indgang’:

BIBLIOTEKET – Indgangen til det digitale Danmark
Hvor vi bl.a. fortsat vil arbejde for, at alle borgere får samme høje kvalitet i den digitale service som i den mere klassiske. Og fri og nem adgang også til digitale materialer; i alle kommuner og først og fremmest via visionen om Danskernes Digitale Bibliotek.

BIBLIOTEKET – Indgangen til læring
Hvor DB bl.a. vil fortsætte sit arbejde for at få bibliotekerne placeret og anerkendt som den lokale institution, der tilbyder alle borgere elementære it-kompetencer. Så borgerne også kan tage del i vores samfunds udvikling og få ordentlig service fra det offentlige den dag, den fælles digitaliseringsstrategi træder i kraft om to år, og al kommunikation med myndighederne skal ske online.

BIBLIOTEKET – Indgangen til fællesskabet
Her vil DB bl.a. sætte fokus på bibliotekets rolle som lokalsamfundets mødested og sagt med lidt store ord – som dets demokratiske rum. DB tror i lighed med kulturminister Uffe Elbæk på bibliotekerne som ”Det moderne forsamlingshus og demokratiske livsnerve”. Hvad det mere præcist kan indebære, skal vi se nærmere på bl.a i det store Tænke-tanksprojekt om fremtidens bibliotek, der netop har startet sine første drøftelser. 

De to første indsatsområder bygger på de sidste par års arbejde, mens det sidste er nyt. Et arbejde vi forventer os meget af, og som vi glæder os til at tage fat på.

For nylig holdt DBs direktør og jeg møde med kulturministeren om bl.a. Danskernes Digitale Bibliotek, et projekt vi er enige om skal fremmes mest muligt, og vi vil nu invitere Uffe Elbæk til dialog om hans vision for folkebiblioteket herunder om de muligheder, han i sit halve år som minister har givet udtryk for i forhold til at styrke biblioteket som innovativ medspiller i lokal udvikling – til fordel for den enkelte og for fællesskabet.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget