Hvad kan vi lære af corona? Coronakatalog på vej til bibliotekerne

Skrevet af

12. februar, 2021

Den nuværende verdensomspændende situation med covid-19 er ny for os alle, og har dannet grundlag for både nytænkning og innovative tiltag for biblioteker og mange andre.

At være bibliotek for så mange som muligt i en tid med både nedlukning og mange restriktioner kræver på flere måder noget nyt. De fleste biblioteker har skulle finde nye veje til f.eks. at holde digitale borgermøder, læseklubber, digitale arrangementer, vejledning af skoleelever og meget, meget mere. Noget har fungeret rigtig godt, andet mindre godt.

Tænketanken Fremtidens Biblioteker er i gang med et nyt initiativ, vi kalder for ”Coronakataloget”. Idéen er udsprunget af tænketankens netværk Next Generations mange Corona-drøftelser i 2020. Det er taget videre i en mindre arbejdsgruppe med bl.a. Kirstine Bruun (Aarhus), Karin Englev (KB) og undertegnede, Tænketankens nye praktikant.

En ting er sikkert. Meget af det, bibliotekerne har erfaret og lært, vil være relevant at bringe med videre også efter corona. Og det giver mening at dele den viden med hinanden.  Målet er kort fortalt, at vi indsamler og systematiserer de erfaringer, idéer og cases bibliotekerne har gjort sig under corona-nedlukningerne og også kigger på, om andre aktører uden for sektoren har brugbare erfaringer og formater. Det opsamler vi i et enkelt katalogformat.

Vi håber, at de enkelte biblioteker vil bruge det og plukke i de af katalogets elementer, der vil være relevante for dem lokalt. Projektet vil løbe hen over foråret, hvor vi vil indsamle bibliotekscases og -inspiration fra hele landet og fra andre relevante aktører.

NANNA KJÆR SVARE er praktikant i Tænketanken Fremtidens Biblioteker, og kan kontaktes på kom@fremtidensbiblioteker.dk.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget