Hvad sker der med eReolen.dk

Skrevet af

12 oktober, 2012

Fronterne er tilsyneladende trukket skarpt op, efter at en ny brugerundersøgelse foretaget af Greens Analyseinstitut for Børsen 23.8. 2012 viser, at kun en tredjedel af e-bogslæserne køber de digitale filer, mens to tredjedele låner dem gratis på eReolen.

Udlånet af e-bøger er steget med 34% fra juni til juli 2012. Antallet af downloads fra eReolen var i november 2011 på 19.010. I juli 2012 var antallet vokset til 87.972.

“Det er godt nok et bekymrende højt tal” udtaler Forfatterforeningens formand, Jo Hermann. Digital udviklingschef i Gyldendal, Karen Westmann Hertz, supplerer: “Vi havde håbet, at eReolen ville være med til at markedsføre e-bøger, så det gav et større kommercielt salg. Men meget tyder desværre på, at danskerne nøjes med at bruge eReolen”. Digital manager på Politikens Forlag, Jakob Harden, vil fortsat sige nej til deltagelse i den nuværende aftale med eReolen.

I BogMarkedet nr. 14 fra 27.8.2012 skærpes synspunkterne. Ilse Nørr fra Modtryk påpeger, at hvis aftalen ikke ændres, vil forlaget meget nøje overveje, om det fortsat vil deltage. Tilsvarende vil Forlaget Klim vurdere deltagelse i eReolen, såfremt der ikke kommer nye modeller på banen for samarbejdet mellem forlag og biblioteker.

Kompliceret jura
Mitdjyllands Statsforvaltning har ifølge BogMarkedet 14 godkendt, at eReolen kan aktivere den såkaldte ‘købeknap’, der betyder, at forlagene kan sælge deres e-bøger direkte via eReolen. Direktør i Boghandlerforeningen, Olaf Windsløw, mener dog, at der fortsat er en række uafklarede elementer i sagen.

Danmarks Biblioteksforening samt Bo Fristed fra eReolen, der skal forhandle en ny aftale på plads, er ikke enige i, at bibliotekerne ødelægger det kommercielle marked. Bo Fristed påpeger, at eReolen har bidraget til at øge kendskabet til og lære læserne at bruge e-bøger. Og eReolen har indtil videre kun fat i ca. 2% af danskerne, og derfor er konkurrencefaktoren i forhold til salg af P-bøger begrænset.

Direktør i Danmarks Biblioteksforening, Michel Steen-Hansen er enig og fremhæver, at bibliotekerne har løbet markedet for e-bøger i gang fra nærmest ikke-eksisterende før eReolen blev lanceret. Forfattere og forlag har haft og har stadig gavn af eReolen.

Elisabeth Fogtdal Nøjgaard, koncerndirektør i Gyldendal, har denne kommentar til sagen: ‘Bibliotekerne spiller en vigtig rolle som kulturformidlere, og de er vigtige for litteraturen, men der skal findes en balance. Det handler om forlagenes og forfatternes fremtid. Vi har ikke et ønske om at stå så fast, at bøger ikke bliver tilgængelige i fremtidens bibliotek, men vi er nødt til at prøve en anden balancering’.

Læs indlæg i Børsen, Kultur 23.8.2012 og Bogmarkedet 14, 27.8.2012.

 

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...