#HvadErDansk: Danmarkskanonen & bibliotekerne

Skrevet af

13. juni, 2016

”Jeg håber, at bibliotekerne vil have lyst til at arrangere diskussioner om indholdet i den Danmarkskanon, jeg er ved at sætte i gang”, lød opfordringen på Danmarks Biblioteksforenings Topmøde fra kulturminister Bertel Haarder. Her blev han interviewet om idéen med en kanon under sit besøg i bibliotekernes kolonihave. 

”Hvilke vaner, traditioner, tankesæt og bevægelser har formet os historisk og har fortsat betydning i dag? Er det tillidskulturen, højskolekulturen, kvindebevægelsen – eller noget helt fjerde? Nogle vil sige, at vi i Danmark allerede kender vores kulturelle DNA til hudløshed. Mit svar er nej – vi kender det ikke godt nok. Der er brug for en stærkere kulturel bevidsthed”, lød ministerens svar hvis Danmarkskanon.dk gik i gang 6. juni.

Danmarks Biblioteksforening rykker kolonihaven til Folkemødet på Bornholm og lancerer bibliotekernes DB kanon-kampagne. Den inviterer borgerne til at komme med eget bud til kulturministeren. DB afleverer svarene til ministeren senere på året.

Kampagnemateriale og idékatalog udsendes af DB til alle medlemsbiblioteker i starten af august. Ligesom Kolonihaven begynder sin rejse rundt på landets biblioteker samtidig.

Følg med på db.dk.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget