Hver 5. dansker i digitalt limbo

Et urovækkende antal danskere oplever digitale udfordringer. Hvordan bekæmper vi digital ulighed? spurgte Michel Steen-Hansen (fra venstre) Paw Østergaard Jensen (A), Danmarks Biblioteksforenings formand, og Mandag Morgens strategidirektør Lisbeth Knudsen på Bogforum. Foto Thomas Evaldsen.

Skrevet af

Hellen Niegaard

12 december, 2022
Download hele magasinet som pdf:

Vi må stille krav til en demokratisering af teknologiudviklingen.

Godt nok er Danmark udråbt til verdensmester som digitaliseret land men vores løsninger og systemer efterlader hver femte. i et digitalt limbo med store udfordringer. 

Vi skal have brudt digital ulighed, den nye regering og Folketinget skal på banen nu.

Nye former for ulighed

Hvad er det konkrete problem og hvordan bekæmper vi den digitale ulighed?

Vores samfund er nærmest blevet tvangsdigitaliseret, og i begejstringen over online-mulighederne har vi totalt forsømt at tale om, hvad algoritmerne og de digitale fodspor vi slæber efter os, betyder for os selv og for demokratiet. Alt peger på at digitalt udsatte ofte også er socialt udsatte, men det drejer sig også om andre. Mange unge og ældre uden familietradition for online-brug udfordres også. Digital udelukkelse er problematisk for det enkelte menneske men i høj grad også for samfundet og skaber en slags B-hold og en helt ny form for ulighed.

Demokratisering af systemerne

Tiden kan ikke skrues tilbage, alle skal kunne være med, og alle samfundskræfter skal bidrage til en ny målrettet indsats. Løsningerne er styrket fokus på og debat om det digitale samfund og langt mere intuitive offentlige IT-systemer.

Den nye regering skal inddrage IT-virksomheder, kommuner og andre og skal i en storstilet oplysningsindsats trække på samfundets fælles sted, landets biblioteker, såvel som på foreninger og civilsamfundet bredt. Samtidig skal regeringen og EU skrue op for kravene til tech-giganterne, vi behøver generelt langt mere intuitive brugervenlige og transparente systemer.

Kom i gang!

Det kan kun gå for langsomt, var en konklusion på Bogforum. Paw Østergaard Jensen (A), formand for Danmarks Biblioteksforening og formand for Albertslund Kommunes Social- og Sundhedsudvalg, og Lisbeth Knudsen, strategidirektør i Tænke-tanken Mandag Morgen og ADD, forsknings- og analyseprojektet “Algoritmer, Data og Demokrati” debatterede virkelighed, konsekvenser og behov for nye indsatser på førstedagen i Bogforum fredag den 4. november.

■ Knap 34.000 besøgte Bogforum 2022. Med et par hundrede udstillingsstande, debatter og litteraturscener var der i dagene 4-6. november masser af aktiviteter for bog-, kultur- og litteraturfolket. Danmarks Biblioteksforening havde to velbesøgte debatter på Bellascenen. Ud over debatten “Hvordan bekæmper vi den digitale ulighed?” stod biblioteksforeningen også bag en debat om “Læser flere mere når litteraturen bliver digital?”.

Bogforum 2023 ligger i første weekend i november fra fredag den 3. til søndag den 5. november.

 /HN

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger man ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...