Vi må stille krav til en demokratisering af teknologiudviklingen.
Godt nok er Danmark udråbt til verdensmester som digitaliseret land men vores løsninger og systemer efterlader hver femte. i et digitalt limbo med store udfordringer.
Vi skal have brudt digital ulighed, den nye regering og Folketinget skal på banen nu.
Nye former for ulighed
Hvad er det konkrete problem og hvordan bekæmper vi den digitale ulighed?
Demokratisering af systemerne
Tiden kan ikke skrues tilbage, alle skal kunne være med, og alle samfundskræfter skal bidrage til en ny målrettet indsats. Løsningerne er styrket fokus på og debat om det digitale samfund og langt mere intuitive offentlige IT-systemer.
Den nye regering skal inddrage IT-virksomheder, kommuner og andre og skal i en storstilet oplysningsindsats trække på samfundets fælles sted, landets biblioteker, såvel som på foreninger og civilsamfundet bredt. Samtidig skal regeringen og EU skrue op for kravene til tech-giganterne, vi behøver generelt langt mere intuitive brugervenlige og transparente systemer.
Kom i gang!
Det kan kun gå for langsomt, var en konklusion på Bogforum. Paw Østergaard Jensen (A), formand for Danmarks Biblioteksforening og formand for Albertslund Kommunes Social- og Sundhedsudvalg, og Lisbeth Knudsen, strategidirektør i Tænke-tanken Mandag Morgen og ADD, forsknings- og analyseprojektet “Algoritmer, Data og Demokrati” debatterede virkelighed, konsekvenser og behov for nye indsatser på førstedagen i Bogforum fredag den 4. november.
■ Knap 34.000 besøgte Bogforum 2022. Med et par hundrede udstillingsstande, debatter og litteraturscener var der i dagene 4-6. november masser af aktiviteter for bog-, kultur- og litteraturfolket. Danmarks Biblioteksforening havde to velbesøgte debatter på Bellascenen. Ud over debatten “Hvordan bekæmper vi den digitale ulighed?” stod biblioteksforeningen også bag en debat om “Læser flere mere når litteraturen bliver digital?”.
Bogforum 2023 ligger i første weekend i november fra fredag den 3. til søndag den 5. november.
/HN