Hver 5. dansker i digitalt limbo

Et urovækkende antal danskere oplever digitale udfordringer. Hvordan bekæmper vi digital ulighed? spurgte Michel Steen-Hansen (fra venstre) Paw Østergaard Jensen (A), Danmarks Biblioteksforenings formand, og Mandag Morgens strategidirektør Lisbeth Knudsen på Bogforum. Foto Thomas Evaldsen.

Skrevet af

Hellen Niegaard

7 november, 2022
Download hele magasinet som pdf:

Vi må stille krav til en demokratisering af teknologiudviklingen.

Godt nok er Danmark udråbt til verdensmester som digitaliseret land men vores løsninger og systemer efterlader hver 5. i et digitalt limbo med store udfordringer. 

Demokratisering af IT-udviklingen efterlyses. Vi skal have brudt digital ulighed, den nye regering og Folketinget skal på banen nu.

Nye former for ulighed
Vores samfund er nærmest blevet tvangsdigitaliseret, og i begejstringen over online-mulighederne har vi totalt forsømt at tale om hvad algoritmerne og de digitale fodspor vi slæber efter os, betyder for os selv og for demokratiet.

Alt peger på at digitalt udsatte ofte også er socialt udsatte, men det drejer sig også om andre. Mange unge og ældre uden familietradition for online-brug udfordres også. 

Digital udelukkelse er problematisk for den enkelte men i høj grad også for samfundet og skaber en slags B-hold og en helt ny form for ulighed.

Demokratisering af systemerne
Tiden kan ikke skrues tilbage, alle skal kunne være med, og alle samfundskræfter skal bidrage til en ny målrettet indsats. Løsningerne er styrket fokus på og debat om det digitale samfund og langt mere intuitive offentlige it-systemer. 

Den nye regering skal inddrage it-virksomheder, kommuner og andre og skal i en storstilet oplysningsindsats trække på samfundets fælles sted, landets biblioteker, såvel som på foreninger og civilsamfundet bredt.

Samtidig skal regeringen og EU skrue op for kravene til tech-giganterne, vi behøver generelt langt mere intuitive brugervenlige og transparente systemer. 

Det kan kun gå for langsomt, var en konklusion på Bogforum. Paw Østergaard Jensen (A), formand for Danmarks Biblioteksforening og formand for Albertslund Kommunes Social- og Sundhedsudvalg, og Lisbeth Knudsen, strategidirektør Tænketanken Mandag Morgen og ADD, forsknings- og analyseprojektet ”Algoritmer, Data og Demokrati” debatterede virkelighed, konsekvenser og behov for nye indsatser på førstedagen i Bogforum fredag den 4. november.

Læs hele artiklen i decembers nummer af Danmarks Biblioteker.

Vi skal til valg

LEDER Ethvert valg er en fejring af demokratiet. Derfor skal vi selvfølgelig byde folketingsvalget velkommen. Også selvom det betyder, at en række politiske forlig indgået hen ...

Set fra MIN stol – Den digitale skoles udfordringer

Invester i vores børn. I forbindelse med Folkeskolereformen i 2013 stoppede Filiz Thunø som folkeskolelærer, da hun vendte tilbage i 2021 var fokus rykket fra bøger til ...