Hvordan får vi et bæredygtigt samfund?

Elsebeth Gerner Nielsen. Foto: Palle Skov.

Skrevet af

17. oktober, 2022
Download hele magasinet som pdf:

”Folkeoplysningen vil søge at skabe de bedst tænkelige rammer for at blive samfundets eksperimentarium i udvikling af bæredygtig dannelse.”

Kriserne står i kø – miljømæssige, økonomiske og sociale mm – og kræver politisk handling, omstilling af samfundet og dets virksomheder og ikke mindst nytænkning på stort set alle fronter – også uddannelse og dannelse. Det kræver helhedstænkning, og det tilbyder FN/UNESCO UBU-rapporten På vej mod uddannelser for bæredygtig udvikling overrakt til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (A) midt i september.

Hele 80 organisationer bl.a. Danmarks Biblioteksforening har bidraget, og i otte partnerskabskapitler tages fat på de enkelte områder fra Dagtilbud og Grundskole over diverse uddannelser til Voksen- og efteruddannelse samt Folkeoplysning i bred forstand.

”Hvordan skal alle mennesker med stor hast både tilpasse sig fundamentalt nye levevilkår og gerne samtidig tage medansvar for den grønne omstilling. Folkeoplysningen ser det som sin opgave at være med til at sikre, at ingen lades tilbage på perronen.” Fastslås det i kapitel 8. Uddannelsespartnerskabet for Folkeoplysning; formand for UNESCO Nationalkommission, Elsebeth Gerner Nielsen, har været tovholder for Folkeoplysningens arbejde.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget