I DBC’s og bibliotekernes tjeneste. Heddi Mortensen takker af

Skrevet af

16. oktober, 2017

Bibliotekerne har været den sektor i kommunerne, der har været længst fremme i skoene, hvad angår ny teknologi, slog Heddi Mortensen fast, da hun fredag den 29. september takkede af.

Det sker efter mere end 30 år i DBC, heraf mange år som direktør i virksomheden bl.a. for salg og forretningsudvikling. Heddi Mortensen blev konstitueret som administrerende direktør for Dansk BiblioteksCenter A/S (tidl. Biblioteks-Centralen), da Mogens Brabrand Jensen gik på pension i efteråret 2016. 

– DBC’s uafklarede ejersituation var baggrunden for min konstitueringsperiode som adm. direktør. Der er nu kommet afklaring forstået på den måde, at KL har valgt DBC positivt til. De statslige opgaver vil blive liggende i DBC i en relativ lang periode. Opsigelsesfrister på 5 år giver mulighed for at finde nye måder at varetage opgaverne på, så alt tegner lige nu lyst for DBC, og dermed for en sammenhængende infrastruktur til gavn for bibliotekerne og i sidste ende borgerne. Det var derfor med stor ro i sindet, at Heddi Mortensen overgav sin stol til Jane Wiis, DBC’s nytiltrådte direktør siden august. 

– og milde kvinder, hvor har de magt! DBC bestyrelsen ved næstformand Ivan Sørensen takkede varmt for indsatsen og gav Heddi Mortensen mange roser med på vejen for at have bidraget til afklaring omkring ejersituationen, og han erindrede om forfatter og nobelpristager (1944) Johannes V. Jensens ord om milde kvinder i sangen ”Hvor smiler fager den danske kyst”. Også adm. direktør Jane Wiis takkede og understregede sensommermånederne, hvor hun og Heddi havde besøgt biblioteker og samarbejdspartnere som uvurderlige og lovede at holde den gode kontakt til sektoren.

Heddi Mortensen selv fremhævede i øvrigt ”- det privilegium at være del af en rivende digitaliseringsudvikling og arbejde i en virksomhed, der leverer infrastrukturen til bibliotekernes virke”, og ikke mindst “samarbejdet med bibliotekerne og samarbejdet bibliotekerne imellem som en forudsætning for, at det er lykkedes, så godt som det er”.

Fremtidens samskabelse og samarbejde i public service og brugerdrevet innovationssamarbejde var derfor også temaerne på første del af dagens program. Dagen blev afsluttet med stor reception og taler af bl.a. Danmarks Biblioteksforenings direktør, Michel Steen-Hansen, der roste Heddi Mortensens evne til at holde ’næsen i sporet’.

Kollegerne kvitterede med en dobbelttale af Carsten Andersen, direktør for metadata, og Bo Weymann, direktør for innovation, om godt samarbejde og med mange varme ønsker for et nyt liv. Det blev fulgt af en fællessang om Heddi Mortensens mange år på Tempovej fra kollegerne i markedsafdelingen, naturligvis på melodien ”10 små cyklister” til den afgående direktør, en inkarneret cyklist. Heddi cykler nu videre…

 

Om DBC: Virksomheden driver og udvikler den bibliografiske og systemmæssige infrastruktur til bibliotekerne i Danmark, bl.a. bibliotek.dk. Ejerne bag er Kommunernes Landsforening med 61,5 % og Staten med 38,5 % – www.dbc.dk.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget