IFLA 2016 – Colombus Metropolitan Library: Vi bygger ‘My Library’

Skrevet af

Hellen Niegaard

30 november, 2015

Foryngelseskuren af kommunens folkebiblioteker omfatter en reel nytænkning af biblioteksbygningen. Målet er, som man formulerer det, at skabe næste generation af folkebiblioteksbetjening med udgangspunkt i – og så det passer til – borgernes faktiske liv og behov. Columbus er hovedstad for delstaten Ohio og har ca. 840.000 indbyggere.

Fra Patrick Losinski, adm. direktør for CML og den ene af USA’s IFLA 2016-komites to formænd, lyder det bl.a.:

“IFLA kongressens deltagere vil få en unik mulighed for at besøge en række nyopførte og renoverede, teknologiorienterede biblioteker, herunder CML Hovedbibliotek. Når ombygningen er klar i sommeren 2016, vil det blande moderne funktionalitet med den oprindelige klassiske Carnegie biblioteksbygning fra begyndelsen af det 20. århundrede.”

CML har været placeret som No. 1 library system in the nation’ i 1999, 2005, 2008 og  igen i 2010. Ligesom CML i 2011 modtog Institute for Museum and Library Services National Medal. Faktisk er Columbus er i USA kendt som en stærk ‘library town’ med OCLC (Online Computer Library Center), den kendte verdensomspændende virksomheds hovedkontor, placeret i Columbus forstaden, Dublin og forskellige betydningsfulde universitets- og forskningsbiblioteker. Alle steder glæder man sig virkelig meget til at vise det hele frem til IFLA 2016-delegaterne.

Building Libraries to Inspire Reading, Share Resources and Connect People
Under dette slogan sker bygningsfornyelsen bid for bid i en halv snes CML-afdelinger. “Med to nye filialafdelinger, Driving Park (2014) og Whitehall (2015), har vi nu vist lokalsamfundet vores vision for det 21. århundredes bibliotek”, siger man i ledelsen. Herudover handler det som nævnt om hovedbiblioteket (foto1), og dertil er syv andre filialer ligeledes under seriøs transformation. I hele det omfattende byggeprogram – både for nye og renoverede faciliteter – gælder, at bæredygtigheden er i fokus; målet er, at alle bygninger skal være langt mere miljømæssigt rigtige og energieffektive.

Helping our Young Minds learn
Værd at se nærmere på i Columbus er CML-bibliotekernes store opmærksomhed rettet mod vidensdeling og læseunderstøttende programtilbud. Som f.eks. Ready for Kindergarten – Family Storytime, Ready for K Classes og Reading Buddies. Sidstnævnte er for eksempel bibliotekets ‘efter-skoletid-tilbud’ til alle 3. klasse børn som forberedelse til den test, de skal tage og tilbydes i et samarbejde med frivillige fra lokalsamfundet.
I programmet Book Lessons hjælper bibliotekerne forældre med at lære deres børn at læse både som en-til-en tilbud og som gruppesessioner. Baggrunden: en succesfuld læsestart for børn stimuleres bl.a. af forældre, som hver dag læser med deres børn. Og i de lange sommermåneder, hvor læsefærdigheder let ruster lidt, satser man på gedigne læsetilbud, mens alle andre holder ferie. Tilbuddet er eftertragtet. I 2014 deltog 72.600 børn, teenagers og voksne i CML’s Summer Reading Club. 

Helping customers with Life Skills
Fra børnehavealderen til voksenlivet understøtter CML andre livsnødvendige færdigheder bl.a. brug af ny teknologi og det gerne i partnerskaber med andre institutioner og virksomheder. I partnerskab med Columbus State Community College (CSCC) har man eksempelvis skabt et særligt læringsprogram. På de mere en 800 offentlige computere findes et ikon, som med et klik giver de mange CSCC-studerende adgang til deres kursusopgaver. Og i Driving Park filialen (foto2) har CSCC simpelthen et rum til et særligt vejlednings og distancelæringsprogram. Desuden har man i fællesskab med et lokalt softwarefirma etableret kurser i programkodning med henblik på at under-støtte voksnes muligheder for fremtidige job i dette voksende beskæftigelsesfelt.

Driving Park Filialen, åbnet i 2014, har masser af store vinduespartier, som giver et inviterende og fint kig ind til bibliotekets mange tilbud samtidig med, at de skaber et behagelig lys inden døre. Arkitekter: nbbj. Biblioteket har haft en udlånsstigning på over 200%, en stigning på ca. 140% i lektiehjælpsbesøg, 70% flere tilmeldinger til computerbrug, mens antallet af besøg er steget med 60% i forhold til året før den nye bygning. Foto: nbbj.

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...