IFLA 2016 set i børne- og ungehøjde

Skrevet af

17. oktober, 2016

Skønt IFLA konferencen er stor, og der holdes rigtig mange forskellige oplæg og møder, er der generelt stor interesse for møderne i børn og unge-sektionen. Her gennemgår man de forskellige relevante interesseområder, og der informeres om arbejdet længere oppe i IFLA-systemet.Specielt er interessen rettet mod arbejdet med bibliotekernes rolle i kampen mod analfabetisme særligt i udviklingslandene, men også med fokus på udsatte og belastede områder specielt omkring storbyer i hele verden.

Et godt eksempel, som jeg mener, vi også kan have glæde af i Danmark, var den målrettede indsats, som man på biblioteket i Columbus, Ohio, gennemførte med understøttende programmer for at fremme læsning for småbørn. Biblioteket præsenterede et stort og grundigt program med forudgående undersøgelser af læseproblemer i forskellige områder i byen. Herefter lavede man læseprogrammer i samarbejde med lokalområdet – børnehaver og indskoling – hvor biblioteket ofte kom på besøg og lavede dialogisk oplæsning.
Et andet spændende indlæg kom fra et bibliotek i Finland, der udfører en målrettet indsats for unge med et klart slogan: “Boys Read”. Kendte unge bloggere blev kontaktet, og via dem kom der kontakt til mange unge om læsning og intro til spændende bøger.

Konferencen havde også fokus på ændrede bibliotekarroller og kompetencer – i det hele taget bibliotekernes rolle i samfundet. Her druknede arbejdet med børn og unge desværre totalt, et problem, som mange, der arbejder med børn og unge i det danske biblioteksvæsen, nok godt kan nikke genkendende til.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget