FN 2030-Agendaen med 15 års mål for bæredygtig samfundsudvikling, netop vedtaget, fyldte meget i både plenarmøder og debatter på de utallige delmøder. Og i den sammenhæng især hvordan IFLA skal tackle sit videre arbejde med at styrke bibliotekssagen internationalt som nationalt. Emnerne var mange på de 200 sessioner. Fra bibliotekernes rolle og fremtidige indsats imod analfabetisme – og for læsefærdigheder og IT-kompetencer – over copyrightlovning og formidlingsvilkår i en digital kontekst til udformning af det moderne biblioteksrum. Herunder hvor IFLA selv skal hen og en ny 2016-2021 strategi.
Fra Danmarks Biblioteksforening deltog formand Steen B. Andersen, direktør Michel Steen-Hansen og chefkonsulent, redaktør Hellen Niegaard. Fra Tænketanken Fremtidens Biblioteker kom Lotte Hviid Dhyrbye med en poster om Folkebibliotekernes samfundsøkonomiske værdi, som tiltrak sig stor opmærksomhed.
Cape Town Declaration 2015
Kun få dage før kongressens officielle åbning, søndag den 16. august, holdt 13 afrikanske landes ministre og kulturelle repræ-sentanter et andet møde i Cape Town. Her drøftede de – med deltagelse af Sinikka Sipilä, IFLAs afgående præsident og tidligere direktør i Finlands biblioteksforening – status for biblioteker og adgang til oplysninger på det afrikanske kontinent. Mødet resulterede i Cape Town Declaration 2015.
En erklæring, som omhandler løsninger for, hvordan man kan tilvejebringe de nødvendige ressourcer for udviklingen af afrikanske biblioteker generelt samt deres aktuelle udfordringer ved at tilbyde adgang til digital viden. Hvordan man kan fremme brugen af e-bøger og virtuelle biblioteker for at lette og styrke kulturel og videnskabelig udveksling på kontinentet på den ene side og på den anden tilskyndelse til at indsamle og bevare historier fra oprindelige afrikanske samfund. Følgende stater deltog og underskrev erklæringen: Angola, Burkina Faso, Kap Verde, Côte d'Ivoire, Guinea, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mozambique, Nigeria, Sydsudan, Swaziland og Sydafrika.
Som Nathi Mthethwa, Sydafrikas kulturminister, udtrykte det ved IFLA åbningen – biblioteker gør en forskel som steder, der kan ‘revolutionere’ og transformere folks liv til det bedre ved at fremme social inddragelse og være åbne for alle.
Læs indslaget side 16, nr. 5 2015 om den biblioteksmæssige deroute i Johannesburg.