IFLA: En uforglemmelig oplevelse

Skrevet af

Joachim Svendsen

13 oktober, 2015

Om mig: Nystartet bibliotekar på Dokk1 med forhenværende arbejdsplads på Sønderborg Bibliotekerne. Turen til verdenskongressen IFLA 2015 blev mulig gennem et rejselegat fra DB syd og midler fra Biblioteket Sønderborg, hvilket begge endnu en gang skal takkes mange gange for.

Hvad er IFLA og WLIC
IFLA er, som det sikkert er mange bekendt, en international biblioteksorganisation, der arbejder for at fremme biblioteksudvikling, det bibliotekariske arbejde og internationalt samarbejde. Organisationen afholder hvert år sin World Library and Information Congress (WLIC).

Ikke overraskende kan det være ret kompliceret at planlægge en rejse og ophold til en konference, der ofte ligger langt væk fra det hjemlige. Heldigvis har IFLA garvede hænder i afviklingen af WLIC, og dens hjemmeside er veludstyret med hjælp til alt det praktiske. Både med ophold, flyrejse og om man skal vaccineres.

Kongressen
Med over 3.000 deltagere og et slaraffenland af mere end 200 sessions er kongressen ikke en af de mindre. Men med anbefalede sessions fra DB og en velfungerende app med kort over konferencecentret og session liste, var det uproblematisk at navigere rundt. Selv det mindre end imponerende wifi kunne ikke pacificere app’en, hvis essentielle funktioner fungerede offline.  Alt i alt er det meget tydeligt, at det ikke er første gang IFLA arrangerer WLIC, og jeg var meget imponeret over, hvor smertefrit og professionelt et arrangement af den størrelse kan afvikles.

Fælles udfordringer
Da kongressen dette år foregik i Afrika, var mange af sessionsoplæggene også herfra, og det var virkelig interessant at se, hvor forskellige udfordringerne og ressourcerne er rundt omkring i verdenen. Men også at opleve, at selvom vores opgaver og værktøjer kan være vidt forskellige, er det vildt inspirerende at høre, at vores endelige mål er det samme: Nemlig at facilitere muligheden for læring og viden i alle sine former. Om det så er for at understøtte et lands befolkning, så de kan begå sig som velinformerede demokratiske borgere i et komplekst vidensbaseret samfund. Eller det er hjælp til at lære at læse og skrive og bruge andre basale værktøjer, der er essentielle for at læring og viden kan nå et højere niveau.

Alle burde prøve det
Jeg kan kun anbefale IFLA kongressen, og jeg ville ønske, at vi kunne sende alle Danmarks bibliotekarer af sted. Man kommer tilbage med alle passionsbatterierne for sit fag helt opladede og et brændende ønske om samarbejde på kryds og tværs.

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...