På årsmødet 2012 i Danmarks Biblioteksforening afholdt DB en konkurrence, hvor et bibliotek kunne vinde et IFLA 2012-gebyr til en yngre bibliotekar. Jeg var så heldig, at mit bibliotek, Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig e.V., deltog i konkurrencen – og vandt! Derfor fik jeg chancen for at komme til IFLA’s konference – og hvilken chance! Med i alt 218 sessions var der rigeligt at vælge imellem, så allerede før afrejse var jeg fuldstændig overvældet af valgmuligheder.
Heldigvis fik jeg mulighed for at tilslutte mig og rejse sammen med en gruppe deltagere fra DB Syd. Og her var der virkelig styr på tingene. Så ikke nok med at der var sørget for flybilletter, indkvartering på hotel og reservering af bord på restauranter – der var også lagt et program med anbefalede sessioner til IFLA. Selvfølgelig var det kun anbefalinger, og ville jeg hellere til en anden session, så var det helt i orden. Men som førstegangs-deltager må jeg nok indrømme, at det var rart at have sessionslisten, der ligefrem var forsynet med tidspunkt og sted.
Men hvad er IFLA – og hvordan er det at deltage?
IFLA er overvældende, forvirrende, opløftende – og meget stort! Med ca. 4.000 deltagere får man god fornemmelse af, at der er bibliotekarer overalt i verden, der kæmper for samme sag. Alle ønsker at udbrede viden, at informere, at kommunikere. Alle er meget positive og åbne, og det er let at komme i snak med folk fra andre lande. Men som førstegangs-deltager er det en smule forvirrende, der er hele tiden folk på vej fra et sted til et andet; der er 5 forskellige sessions i gang samtidig – hvordan skal man kunne vælge? Og nogle sessions foregår uden for konferencecentret.
Men har man først vænnet sig til fremgangsmåden, så er det bare at læne sig tilbage og suge til sig af indtryk og kloge ord fra mennesker, der virkelig brænder for deres arbejde. Og bliver man træt af at sidde stille og lytte, er der mulighed for at høre, hvad der rører sig rundt omkring på bibliotekerne ved “Poster sessions” eller gå en tur rundt blandt udstillerne.
Inspiring, surprising and empowering
Lød overskriften på årets IFLA-konference. Spørger man mig, om IFLA er for nybegyndere, så vil jeg helt klart svare ja. IFLA er for alle, både for de nye og de mere garvede. Der er plads til alle, og man har en enestående mulighed for at se, hvad der sker rundt om i verden. IFLA er inspirerende, tankevækkende og opløftende. Indtrykkene er mange, og ideerne står på spring. Der er meget at vælge imellem, og man har mulighed for at “shoppe” mellem sessionerne – tage starten af et, og fortsætte til det næste. Så er man skarp, kan man nå meget.
Alex Byrne, nationalbibliotekar i Sydney – Australien og tidligere IFLA-præsident, fortalte til “Newcomers session”, at IFLA er forvirrende, men at man risikerer, at det går i blodet på en. Og jeg må konkludere, at jeg er blevet ramt af “IFLA-feber”, så får jeg chancen for at komme med igen, griber jeg den med kyshånd.