Indtryk fra Chicago

Skrevet af

9. december, 2013

Ved et tre timers besøg en fredelig eftermiddag i september, er der både plusser og minusser. Arkitekturen er fortsat imponerende og ligeledes det gedigne interiør. Og ved at bevæge sig rundt i hele huset glæder man sig over den megen gode kunst, der udsmykker lokalerne. Bibliotekets vægge rummer også mange spændende citater om biblioteker, bl.a. af Oprah Winfrey. En folder fortæller om de enkelte kunstnere. En anden om de spændende forfatterarrangementer, der løbende afvikles på biblioteket.

I det fysiske bibliotek er det, der imponerer mest, den aktive ungdomsafdeling, YOUmediea, og afdelingen med populære og aktuelle medier, kaldet The Popular Library. Det undrer, at der ikke er mange brugere bortset fra i lokalet med pc’erne med internetadgang. Måske gør størrelsen af udlånslokalerne, at folk forsvinder lidt.
Synligt i lokalerne, og de første man møder, er de uniformerede vagter, som optræder formelt venlige, men ikke altid med det store overskud af library-spirit i kontakten med brugerne. Vagterne synes næsten i overtal i forhold til de venlige og hjælpsomme bibliotekarer.

Uden at kende bibliotekets økonomiske konditioner synes jeg, at udlånslokalerne trænger til en opdatering. Lokalerne er meget traditionelt indrettede og mangler dynamik i redigeringen og formidlingen af materialerne. Det er ikke muligt at købe en kop kaffe eller en sandwich på biblioteket. En smuk vinterhave på 9. etage kan desværre ikke besøges, mens jeg er der – var pågældende dag udlejet til et bryllupsarrangement.

Biblioteket har fortsat og fuldt fortjent megen veneration over for bibliotekets initiativtager, den første afroamerikanske borgmester i byen fra 1983 til sin død i 1987, Harold Washington. En permanent udstilling viser, hvor meget Washington engagerede sig i at få skabt dette bibliotek.

Det bliver spændende at følge biblioteket i de kommende år. Som omtalt i Danmarks Biblioteker nr. 4, 2013 har man for nylig fået en 1 mio. dollars stor donation fra Gates-Foundation sammen med Aarhus, som p.t. bygger på Nordeuropas største folkebibliotek, Dokk1, på Aarhus havn. Hvad dette konkret vil betyde for brugerne er endnu åbent. Vil det bringe lidt mere begejstring i formidlingen af bibliotekets service overfor millionbyens indbyggere? Forhåbentlig – i alle tilfælde er målet med midlerne fællesudviklingsarbejde til innovation – bl.a. skal man udvikle nye formidlingsværktøjer.

Fakta:
Chicago Central Library eller Harold Washington Library Center anses med sine 70.200 m2 for at være verdens største folkebibliotek. Indviet: 1991. Ark: Hammond, Beeby and Babka.

 

Demokratisk oprustning uden biblioteker er varm luft

"Skal vi tage demokratisk oprustning alvorligt, skal vi opgradere bibliotekerne – ikke afvikle dem stille og roligt"

De, der aldrig har savnet en Bog, skal lære at ønske den”

Haralda Poulsen var en ildsjæl, en fremsynet bibliotekspioner og Danmarks første kvindelige centralbibliotekar.

DB Topmøde 2025

Bibliotekspolitisk Topmøde 2025 lukkede virkeligheden ind - lød temaet for de to dage – 24.-25. april – i Herning på den tidligere højskole Kulturhotellet.

Fokus på bibliotekernes samfundsmæssige rolle

Formålet med biblioteket er demokrati, et demokratisk robust og modstandsdygtigt samfund og demokratisk kompetente borgere.

Læsernes Bogpris

Emma Holten blev en klar vinder af Læsernes Bogpris 2025 for bogen 'Underskud' – om værdien af omsorg, udgivet på Politikens Forlag

Ulve og giraffer

Topmødets indslag torsdag den 24. april og fredag den 25. april 2025 i Herning

Midtvejsmøde i Istanbul

IFLA’s sektion for Children & Young Adult afholdt deres årlige møde i Istanbul 4-9 april 2025, og det danske medlem af sektionen, Anne Green fra Svendborg, var med.

Det Digitale Folkebibliotek fylder fem år!

"Vi bestemmer selv. Det er hele kernen i foreningen og fortællingen om DDF; vi er fælles om al IT ud mod borgerne."