Ingen e-adgang uden kvalitetsvurdering

Skrevet af

12. oktober, 2012

Helt centralt i relanceringen af Litteratursiden bliver nemlig en langt tættere forbindelse mellem litteraturformidling og lån af digitalt materiale, e-bøger og lydbøger. Men for mig er det helt afgørende i debatten om bibliotekernes brug af ressourcer til udlån af digitale materialer –  hvad enten det gælder litteratur, musik eller film – at bibliotekerne kvalitetsvurderer materialet. For Litteratursiden vil det sige, at de bøger, der kan lånes som e-bog, er udvalgt til at blive anmeldt på sitet.

Modsat service, hvor biblioteket er spundet ind i forretningsmodeller, som ligner dem, der eksisterer på det kommercielle marked – som f. eks. på Bibzoom, – hvor materialet ikke er genstand for en redaktionel udvælgelse, men kan lånes, fordi der kunne etableres en aftale om dette materiale, kan man diskutere, hvorvidt der er forskel på den kommercielle og den offentlige tjeneste. 

For mig giver det kun mening for bibliotekerne at stille materialerne til rådighed på nettet, hvis indholdet kobles tæt sammen med formidling, herunder vurdering af materialet, som bibliotekarerne dagligt praktiserer i mødet med lånerne.
For Litteratursiden har den redaktionelle udvælgelse af hvilke bøger, som skal omtales på sitet, altid været en af hjørnestenene. Dette til– og fravalg er med til at give bibliotekerne den troværdighed, som adskiller et site som Litteratursiden fra et kommercielt site.

Ligesom bibliotekerne allerede for mange år siden flyttede fokus i det fysiske bibliotek fra at stille materialer til rådighed til at formidle dem, er det vigtigt, at vi i dag i det digitale bibliotek ikke blot gør materialerne tilgængelige, men at vi har en holdning til dem. Det er et af Litteratursidens uundværlige bidrag til det kommende digitale bibliotek.

En anden vigtig rolle for bibliotekerne og dermed Litteratursiden er at engagere borgerne til at deltage i den offentlige debat, dels på nettet, dels i bibliotekernes fysiske rum. Det var baggrunden for et andet af Litteratursidens seneste initiativer med at koordinere debatarrangementer samt arrangementer med forskere på bibliotekerne, hvor vi får sitets digitale indhold til at understøtte formidlingen i det fysiske rum og herigennem støtter den demokratiske proces såvel digitalt som i det fysiske bibliotek.

Følg os på Litteratursiden.dk.

Demokratisk oprustning uden biblioteker er varm luft

"Skal vi tage demokratisk oprustning alvorligt, skal vi opgradere bibliotekerne – ikke afvikle dem stille og roligt"

De, der aldrig har savnet en Bog, skal lære at ønske den”

Haralda Poulsen var en ildsjæl, en fremsynet bibliotekspioner og Danmarks første kvindelige centralbibliotekar.

DB Topmøde 2025

Bibliotekspolitisk Topmøde 2025 lukkede virkeligheden ind - lød temaet for de to dage – 24.-25. april – i Herning på den tidligere højskole Kulturhotellet.

Fokus på bibliotekernes samfundsmæssige rolle

Formålet med biblioteket er demokrati, et demokratisk robust og modstandsdygtigt samfund og demokratisk kompetente borgere.

Læsernes Bogpris

Emma Holten blev en klar vinder af Læsernes Bogpris 2025 for bogen 'Underskud' – om værdien af omsorg, udgivet på Politikens Forlag

Ulve og giraffer

Topmødets indslag torsdag den 24. april og fredag den 25. april 2025 i Herning

Midtvejsmøde i Istanbul

IFLA’s sektion for Children & Young Adult afholdt deres årlige møde i Istanbul 4-9 april 2025, og det danske medlem af sektionen, Anne Green fra Svendborg, var med.

Det Digitale Folkebibliotek fylder fem år!

"Vi bestemmer selv. Det er hele kernen i foreningen og fortællingen om DDF; vi er fælles om al IT ud mod borgerne."