International begejstring over danske biblioteker – Cycling for Libraries 2015

Skrevet af

Bo Jacobsen

13 oktober, 2015

Forestil dig at være på lejrtur med 80 bibliotekarer fra hele verden. Forestil dig så at besøge over 30 biblioteker på 10 dage OG at det hele foregår på cykel. Tosset? Måske for nogen. Men for deltagerne i årets Cycling for Libraries var det en helt naturlig, sjov og inspirerende måde at møde kolleger fra 20 forskellige lande. Og med deltagere fra bl.a. Canada, Australien, Rumænien, Italien og Estland var der lagt op til vidensdeling, ikke bare på tværs af lande, men også af kontinenter.

Cycling for Libraries er en tilbagevendende begivenhed, der er vokset støt siden første tur i 2011. Målet er flersidet. Ud over at berige cykelholdet både fysisk og fagligt, ønsker man også at skabe opmærksomhed omkring bibliotekerne og deres igangværende udvikling i besøgsbyerne og i lokalpressen undervejs.

I år gik turen fra 1. til 10. september rundt i Sydskandinavien. Feltet lagde ud i Oslo med regn, blæst og lange distancer mellem bibliotekerne; men med godt humør. Med et spændende fagligt indhold gjorde de norske biblioteker et positivt indtryk på alle deltagerne. Det positive indtryk og høj vandstand på cykelstierne fortsatte i Sverige, hvor bibliotekerne lå tættere, men bakkerne var tilsvarende stejlere. Derfor var der stor glæde at spore, da vi nåede den danske sensommer, og den viste sig fra sin bedste side samtidig med, at det flade jyske terræn gjorde indtrykket af Danmark endnu bedre.

På turen gennem Jylland gjorde cykelkaravanen stop ved biblioteker i Frederikshavn, Sindal, Hjørring, Brønderslev, Aalborg, Aars, Aalestrup, Ørum, Viborg, Randers og Aarhus. Udover folkebibliotekerne i de respektive byer rummede turen også besøg på Aalborg Universitetsbibliotek, Det Informationsvidenskabelige Akademi, Statsbiblioteket og Open Space Aarhus. Alle biblioteker bød på en lille forfriskning og en kort præsentation af forskellige lokale biblioteksindsatser, hvorefter bibliotekarerne trampede videre til næste bibliotek. Og alle vegne var pressedækningen god. I Danmark blev turen således omtalt af bl.a. adskillige regional- og lokalaviser, ligesom både TV2Nord, TV-MidtVest og TV2Østjylland har dækket begivenheden.

Netop de mange biblioteksstop og de mange fælles cykeldage adskiller denne rullende uformelle, såkaldte un-konference fra traditionelle lange og komprimerede konferencedage. Et biblioteksbesøg varer maksimalt halvanden time, hvorefter bibliotekarerne diskuterer det faglige input – på cykel. Cycling for Libraries er dog meget mere end fagligt indhold og inspiration. Det intense og anderledes program skaber et helt særligt bånd mellem deltagerne. Et sammenhold der mærkes, hvad enten det drejer sig om at heppe alle over bakkerne, at brøle kampråb eller i begejstring, når der bydes op til undervisning i traditionel dansk folkedans. Kombinationen af det biblioteksfaglige og det sociale engagement gør oplevelsen helt speciel, og får bibliotekarer til at deltage år efter år.

De danske biblioteker gjorde stort indtryk på de internationale gæster, der blandt andet fremhævede de åbne biblioteker og de fremsynede ambitioner igen og igen. Men vigtigst er nok, at de mere end 740 km i benene og over 30 biblioteksbesøg har skabt et særligt netværk blandt deltagerne, som efterfølgende giver mulighed for nye samarbejder på tværs af landegrænser. Næste års rute er ikke helt på plads endnu; men det er planen at gå over Atlanten og afvikle turen i forbindelse med årets IFLA konference, der afholdes i  Columbus, Ohio i midten af august 2016.

Vel mødt til næste års rute. Følg det cyklende og diskussionslystne netværk på cyclingforlibraries.org.

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...