Kære Kulturminister

Skrevet af

18. oktober, 2011
I Danmarks Biblioteksforening har vi et stort ønske om, at du som noget af det første tager initiativ til, at vi i Danmark får lavet en national biblioteksstrategi. En politisk vedtaget strategi, der sikrer, at alle borgere får et godt bibliotekstilbud. En strategi, der kan føre til, at vi fortsat udvikler gode fysiske biblioteker og at vi nationalt får opbygget det digitale bibliotek, vi venter så utålmodigt på. Sådan som det bl.a. anbefales i rapporten Folkebibliotekerne i vidensamfundet fra 2009, initieret af en af dine forgængere.
 
Vi har fulgt valgkampen tæt og selvom KULTUR og BIBLIOTEKER ikke har været blandt hovedtemaerne, så har der alligevel været meget interessante udmeldinger.
 
Jeg glæder mig over, når man i valgkampen kunne se, at alle de politiske partier fortsat er enige om, at det skal være gratis at gå på biblioteket. Sådan som udmeldingen lød på et kulturelt vælgermøde på Frederiksberg Hovedbibliotek lige op til Folketingsvalget.
 
Det glædede mig også meget, da jeg i dagbladet Politiken på valgdagen kunne se, at de radikales leder Margrethe Vestager udtalte, at “Især bibliotekerne er en kerne i vores kulturpolitik”. Samtidig med at man i avisen slog fast, at “Kulturstøtten er populær i alle samfundets lag” – og at bibliotekerne er den mest benyttede kultur- og læringsinstitution. Borgerne bruger bibliotekerne og ønsker, at de udvikles og at der investeres i dem. Det håber vi, at du vil være med til.
 
Jeg blev også rigtig glad, da jeg så den socialdemokratiske kulturordfører Mogens Jensen et par uger før folketingsvalget på Facebook skrive: “Bibliotekerne i Danmark er også i fremtiden en vigtig del af fundamentet under vores velfærdssamfund. Vi skal styrke og videreudvikle bibliotekets position som et borgernes hus, der gør det muligt for alle at være aktive medspillere i kulturliv og demokrati… Derfor skal vi bruge bibliotekerne langt mere til at understøtte det lærende samfund, hvor nysgerrighed og livslang læring understøttes af adgang til viden og kultur.”
 
Vi håber sådanne udsagn borger for, at regeringen og Folketingets Kulturudvalg vil arbejde aktivt for et styrket bibliotekstilbud til alle landets borgere – små som store.
 
I Danmarks Biblioteksforening har vi valgt at føre valgkamp for kulturen og bibliotekerne. Vi lavde en kampagne under overskriften “Fortæl din politiker…”, hvor vi hver dag er kommet med budskaber som f.eks. “at biblioteket skaber integration, at biblioteket er vigtigt, ikke mindst i yderområderne”, “at biblioteksforbrugende børn får mere uddannelse”. Vi tror, at vores mange input har bidraget til at sætte kulturen på dagsordenen.
At kulturen får en mere fremtrædende placering på den politiske dagsorden, vil vi i biblioteksforeningen naturligvis fortsat kæmpe for. Vi forventer, at det også er, hvad du som ny kulturminister vil stræbe efter, så vi bruger bibliotekerne til at gøre Danmark klogere og støtter op om en fælles strategi for at udvikle vidensvelfærden.
 
Danmarks Biblioteksforening ser frem til samarbejdet med dig og alle de andre gode kræfter, der finder bibliotekerne vigtige. Held og lykke med opgaven som kulturminister!

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget