Amerikanske forlæggeres tilbud til bibliotekerne: – I må gerne få lov at låne 50 % af vores e-bøger ud. Vi skal nok bestemme hvilke og fra hvilket tidspunkt. Dette udsagn var en del af et oplæg holdt af en af Amerikas førende biblioteksdirektører på IFLA konferencen midt i august i Helsinki. Og det viser med skræmmende klarhed, hvilke udfordringer vi står over for på verdensplan i forbindelse med e-bogens fremmarch. Den amerikanske biblioteksforening havde derfor bare ugen forinden valgt at gå mere aktivt på banen med nogle uafvigelige, basisprincipper og en god oversigt over diverse forretningsmodeller.
Diskussionen har jo også kørt hen over sommeren i Danmark, hvor forlag og nogle forfattere har indgået en noget uforståelig alliance, med kritik af den frie adgang til nye ebøger. En diskussion som vi i Danmarks Biblioteksforening skal have med forlagene m.fl. i september, og en diskussion som vores kulturminister Uffe Elbæk heldigvis deltager i.
Netovervågning – biblioteket har en opgave
Det er lige netop den slags internationale perspektiver, der gør det vigtigt at deltage som dansk delegeret på IFLAs verdenskongres. En anden vigtig diskussion, som vi også kender herhjemmefra, er diskussionen om overvågning på nettet. IFLA’s kerneprogram FAIFE – som jo beskæftiger sig med ytringsfrihed og overvågning – havde sammensat et meget kompetent panel af eksperter, som kunne fortælle os om den intense skjulte overvågning, der foregår af vores færden på nettet. Ved hjælp af Tracking-programmer er ikke mindst kommercielle parter i stand til at finde ud af så meget om os, at de kan lave målrettede kampagner mod den enkelte borger med henblik på at sælge deres produkter. Den gode nyhed er, at man kan beskytte sig mod denne overvågning. Noget alle biblioteker efter min mening bør benytte sig af og oplyse borgerne om.
Bibliotekerne og deres samfundsopgaver
Udover muligheden for at høre spændende, givende indlæg handler IFLA om at møde mennesker og blive inspireret. Personligt mødte jeg tre hold, som gjorde indtryk. Et par bibliotekarer fra Taiwan, der fortalte om deres store engagement for deres lokalsamfund – hvor de var en integreret del af uddannelsessystemet i deres lokalområde. Nogle meget ihærdige kvinder fra Egypten, som kæmper for at udvikle deres demokrati gennem at oprette forskellige diskussionsgrupper, hvor man dyrker dialogen og forståelsen for hinandens synspunkter. Og endelig en australsk it- jurist, som arbejdede med de komplicerede ophavsrettighedsproblematikker, der knytter sig til ebogen – og gør det med udgangspunkt i bibliotekerne og civilsamfundets behov.
Det er med andre ord meget berigende at deltage i et sådant forum. Ikke mindst at dele det med andre fagfolk og politikere fra Danmark. Håber, at du får muligheden næste gang, hvor konferencen foregår den 17.-23. august 2013 i Singapore.