I efteråret er det 100 år siden, at en af Danmarks store forfattere, Gustav Wied, døde i Roskilde. Med et skarpt øje for den karakterskabende replik, med megen humor og ironi og til stadighed samfundsrevsende skabte Gustav Wied en række litterære figurer, som både samtiden og eftertiden har taget til sit hjerte.
Wied og hans forfatterskab markeres på Klassikerdagen med arrangementer og udstillinger på landets folkebiblioteker. Hent inspiration til lokale arrangementer og download årets plakat på www.klassikerdagen.dk fra 25. april.
Ved det centrale åbningsarrangement, som afholdes af Klassikerkomitéen i samarbejde med Københavns Kommunes Hovedbibliotek, fejres Gustav Wied med fokus på værket Fædrene æde Druer.
– Gustav Wied blev født i et relativt velhavende proprietærmiljø i 1858. Hans forældre er nærmest klassiske i fordelingen af egenskaber: faderen streng, moderen følsom. Gustav blev sat i boghandlerlære, men ville være student og det lykkedes ham i 1886. Fra 1887 levede han som forfatter og slog igennem i 1891 med novellesamlingen Silhouetter. Allerede her viser Wied, hvad der er forfatterskabets styrke: De præ-cist aftegnede situationer, portrætter og replikker og den skarpe sans for menneskelig dumhed. Nok er det synd for menneskene, men han kan stadig grine ad dem.
Sådan skriver Johan Rosdahl medlem af Klassikerkomitéen i sin introduktion til forfatteren og hans arbejde.
Læs hele artiklen på klassikerdagen.dk.