Klassiker 2014 Gustav Wied

Skrevet af

23. april, 2014

I efteråret er det 100 år siden, at en af Danmarks store forfattere, Gustav Wied, døde i Roskilde. Med et skarpt øje for den karakterskabende replik, med megen humor og ironi og til stadighed samfundsrevsende skabte Gustav Wied en række litterære figurer, som både samtiden og eftertiden har taget til sit hjerte.

Wied og hans forfatterskab markeres på Klassikerdagen med arrangementer og udstillinger på landets folkebiblioteker. Hent inspiration til lokale arrangementer og download årets plakat på www.klassikerdagen.dk fra 25. april.

Ved det centrale åbningsarrangement, som afholdes af Klassikerkomitéen i samarbejde med Københavns Kommunes Hovedbibliotek, fejres Gustav Wied med fokus på værket Fædrene æde Druer.

– Gustav Wied blev født i et relativt velhavende proprietærmiljø i 1858. Hans forældre er nærmest klassiske i fordelingen af egenskaber: faderen streng, moderen følsom. Gustav blev sat i  boghandlerlære, men ville være student og det lykkedes ham i 1886. Fra 1887 levede han som forfatter og slog igennem i 1891 med novellesamlingen Silhouetter. Allerede her viser Wied, hvad der er forfatterskabets styrke: De præ-cist aftegnede situationer, portrætter og replikker og den skarpe sans for menneskelig dumhed. Nok er det synd for menneskene, men han kan stadig grine ad dem.
Sådan skriver Johan Rosdahl medlem af Klassikerkomitéen i sin introduktion til forfatteren og hans arbejde.

Læs hele artiklen på klassikerdagen.dk.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget