Københavnske biblioteker byder op til dans

Skrevet af

Ditte Haubro Poulsen, Mikkel Søndergaard Kryger, Morten Gersager Abel

13 juni, 2018

En uge med subURBAN DANCE FESTIVAL har budt på en lang række danseaktiviteter på byens biblioteker. Forestillinger med kunstnere fra Brasilien, Sydkorea, Vietnam og Danmark, battles, hip hop morgen lounge, Silent Disco og skoleworkshops. Festivalen skaber et nyt fællesskab omkring danseoplevelser. Flere steder med biblioteket som naturlig ramme. 

Der har været forestillinger, workshops, battles og skolearrangementer i København NV, Tingbjerg og Brønshøj. Bibliotekerne i hver bydel har ansvar for aktiviteter, der for en tid sætter dansen i højsædet i biblioteksformidlingen til lokalområdet.

Dans for de mindste i biblioteksrummet
Det grønne gardin til Aktivitetssalen på Brønshøj Bibliotek er denne formiddag under festivalen trukket for og skaber rum for læsning på den ene side og bevægelse på den anden. Energien har taget over hos en pige, der snurrer i tornadolignende piruetter og må have hjælp til at stoppe med at dreje rundt. Øjnene triller, og hun griner rundtosset – det samme gør danseunderviser Naomi Malcheu. Sammen med sin kollega, Søren Vestergaard, er hun på Brønshøj Bibliotek denne tirsdag formiddag for at lave hip hop workshops for børnehavebørn.

“Festivalformatet kan jo noget særligt. Det har været en fornøjelse at være en del af noget større og få dansen tematiseret over en hel uge. Det giver en særlig stemning omkring hvert enkelt arrangement”, fortæller leder af Brønshøj Bibliotek, Rasmus Elleby Engell-Kofoed. 

Dans er ikke den primære hyldevare på Brønshøj Bibliotek, men engang var det: For 75 år siden lå der en danseskole i bygningen, der nu leverer bøger, oplevelser og borgerservice til Brønshøj.

For Rasmus Elleby Engell-Kofoed giver det god mening at være med til at lave danseaktiviteter i biblioteksrummet: “Ved at være med i en festival af denne type får vi sat biblioteksrummet i spil på en ny måde. Dansearrangementerne spreder glæde, de giver fælles oplevelser, og samtidig understreger de mangfoldigheden i det, som biblioteksrummet kan.”Og når talen falder på om biblioteksbrugerne er villige til dans i biblioteksrummet, er Rasmus Elleby Engell-Kofoeds vurdering klar: “Folk vil godt dansen, og måske især fordi det er den urbane af slagsen. Vi har kun oplevet åbne arme fra vores brugere, men vores brugere er også vant til en ret stor mangfoldighed.”

Hvad er urban dance?
Urban dance er en samlet betegnelse for dansestilarter som hip hop, break dance, house, popping, locking, voguing, waacking og meget mere. Mange af stilarterne kendes fra musikvideoer, diskotekernes dansegulve og koncerter, men i de senere år er flere koreografer begyndt at arbejde med urban dance som i en scenekunstnerisk retning.

subURBAN DANCE FESTIVAL er en international festival for urban dance, der hvert år finder sted i København NV, Tingbjerg og Brønshøj. Festivalen er initieret af Dansekapellet, Københavns Kommunes Kulturhus for Dans, og bliver arrangeret i samarbejde med blandt andre tre biblioteker: BIBLIOTEKET på Rentemestervej, Brønshøj Bibliotek, Kulturhuset Pilegården og Tingbjerg Bibliotek- og Kulturhus. På festivalen var der danseaktiviteter på Brønshøj Bibliotek og BIBLIOTEKET på Rentemestervej og sammen med Tingbjerg Bibliotek- og Kulturhus arrangementer på skoler og pladser i lokalområdet.

Hovedaktøren bag festivalen, Dansekapellet, arbejder for at vise og udvikle moderne dans og urban dance som kunstart samt udvikle og styrke unge talenter inden for dans og koreografi. Blandt andet ved at udbrede kendskabet til og glæden ved dans i lokalsamfundet i samarbejde med andre kulturaktører og -institutioner.

En eksplosion af glad energi
Hvis man kørte forbi BIBLIOTEKET på Rentemestervej i København NV den næstsidste lørdag aften i maj, så det ud som på en hvilken som helst anden lørdag. Men inden for sitrede luften af energi.

Mens break dansere og hip hop dansere gør sig klar til at battle, står DJ Slowz fra Vietnam ved DJ pulten og opbygger en stemning med musikken. “MAKE SOME NOICE FOR THE ZOO BATTLE!” råber MC Black Daniels i mikrofonen, og publikum i den fyldte sølvfarvede bibliotekssal svarer med bifald og hujen. Rummets energi nærmest eksploderer, da danserne går på gulvet og fylder salen med head spins, windmills og andre break dance power-moves. BIBLIOTEKET på Rentemestervej var en flot scene for afslutningen på en uges subURBAN DANCE FE-STIVAL.

Se hele festivalens program på: suburbandancefestival.com.

 

MIKKEL SØNDERGAARD KRYGER, MORTEN GERSAGER ABEL & DITTE HAUBRO POULSEN – dansekapellet.dk

 

OM subURBAN DANCE FESTIVAL
Festivalen er blevet til med støtte fra Statens Kunstfond, Københavns Kommune, Augustinus Fonden, Wilhelm Hansen Fonden, Knud Højgaards Fond, Hip Hop Hub, Områdefornyelsen Nordvest, Tingbjerg-Husum Tryghedspartnerskab og Bispebjerg Lokaludvalg.

Klimakrisen er konkret, nærværende og højaktuel

LEDER Klimakrisen, den globale opvarmning mv. er almindeligt anerkendt… efterhånden. COP27, klimakonferencen, er netop afsluttet med et magert resultat. En erklæring fra ...

Set fra MIN stol – Vi udvikler boligområder og fællesskaber med kultur

Vi har et højt velfærdsniveau i Gladsaxe Kommune, men vi kan altid blive bedre og arbejder på forskellige måder med styrkelse af kernevelfærden bl.a. ved at medtænke ...