Kom i gang nu med DB2030 Facebookgruppen

Skrevet af

13. juni, 2019

Folkemøder året rundt på landets folkebiblioteker, foreslog Steen Hildebrandt på DB 2030-Mødet den 14. maj i Odense.
Mange andre konkrete forslag kom på bordet i mødets workshop.

Marie Engberg Eiriksson skriver: Alle har mulighed for at gøre noget allerede nu hjemme i kommunerne. Hun har lavet en første opsamling.
“Jeg synes, man kan brug noget af den gode energi der findes – Energy is a terrible thing to waste. En af de ting, jeg fandt superfede fra diskussionerne, var ‘aktivist-idéen’. Altså forstået som: Sæt i gang, gør det du kan, der hvor du er-måde. Der er to mål for indsatsen: At udbrede viden om verdensmålene og som bibliotek arbejde for opfyldelsen af verdensmålene enten ved egne aktiviteter og/eller ved at under-støtte borgerne i aktiviteter, der arbejder for opfyldelsen af verdensmålene.”

Idépuljen

•   Afhold et arrangement om verdensmålene

•   Lav en udstilling med materialer om verdensmålene/med materialer der sætter borgerne i stand til at til selv at være med til at arbejde for opfyldelsen af verdensmålene.

•   Skriv en info-artikel om hvordan borgerne kan bruge bibliotekets ressourcer til selv at være med til at arbejde for opfyldelsen af verdensmålene (evt. at af verdensmålene).

•   Og smid den i BPI så andre også kan bruge den f.eks. emneliste til børn og ligestilling, Brug mindre co2 i din dagligdag, co2-fattig ferie for at nævne nogle idéer.

•   Lav indhold til bibliotekets sociale medier om hvordan biblioteket understøtter verdensmålene.

     Lav det evt. i en form så andre kan bruge det. Og del det evt i SoMeBI gruppen så andre kan bruge det.

•   Skriv et indlæg til lokalavisen, om hvordan biblioteket og andre projekter laver/understøtter verdensmålene eller bistår borgerne til at til selv at være med til at arbejde for opfyldelsen af verdensmålene.

•   Skriv et indlæg til din blog, til Danmarks Biblioteker, til et dagblad eller et 3. sted om hvordan et projekt eller tiltag I laver er med til at arbejde for opfyldelsen af verdensmålene. 

•   Start en FN’s verdensmål læsekreds; FN har selv udpeget en række børnebøger til hvert mål, men man kunne også tænke en voksenversion.

•   Rekrutter en kollega fra et andet bibliotek til taskforcen.

•   Kom selv med flere gode ideér og del dem med gruppen.

■ Uanset hvad du gør så husk at dokumentere og dele dine gode ideér med gruppen, så flere kan få glæde af det. – Kontakt db@db.dk eller Marie Engberg Eiriksson på MARIEE@gladsaxe.dk.

 

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget