Krigen og kulturen

Skrevet af

15. februar, 2023
Download hele magasinet som pdf:

Kan en repræsentant for russisk kulturliv som den russiske kunstner Anastasia Arkhipova uddele verdens mest prestigefyldte pris for børnebøger, mens Rusland bomber biblioteker i Ukraine? Spurgte man bl.a. i indslag 3. januar 2023 på DR.dk.

Juryformand trækker sig efter uro om børnenes Nobelpris.

Udnævnelsen af en russisk juryformand for den internationale Hans Christian Andersen Award skabte blæst blandt IBBY medlemslande og masser af medierøre. Den 3. januar oplyste DR.dk, at Dronning Margrethe havde trukket sig som protektor for prisen.

Anastasia Arkhipova sidder i bestyrelsen i MOCX (Moskvas Kunstnerforening); en forening, der aktuelt er med til at promovere krigen med hædrende omtale af russiske soldater.

Spørgsmålet splittede IBBY (International Board on Books for Young People), der hvert andet år uddeler Hans Christian Andersen-prisen til forfattere og illustratorer af børnebøger.

Nej, lød det fra blandt andet Sverige, Finland og de baltiske lande, og flere lande bad Anastasia Arkhipova om trække sig som formand for den jury, der skal vælge næste modtager af H.C. Andersen-prisen, også kaldt Børnenes Nobelpris. Også det danske medlem, Birgitte Reindel fra Selskabet for Børnelitteratur, stillede sig tvivlende og fortalte til DR.dk, hvordan valget af den russiske illustrator havde medført store diskussioner i bestyrelsen.

Valget af en omstridt russisk kunstner er ikke foreneligt med H. C. Andersens ry, udtalte Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (A), der sammen med andre Odenseanere gik offentligt ud og sagde fra over for valget af Arkhipova som juryformand for Hans Christian Andersen-medaljen i et brev stilet til IBBY. Prisen er tidligere blevet tildelt blandt andre svenske Astrid Lindgreen, danske Cecil Bødker og Ib Spang Olsen.

Juryformand Arkhipova valgte at trække sig, oplyste Ritzau i en pressemeddelelse 10. januar; hun havde over for DR tidligere sagt, at hun følte sig udsat for en hetz og afviste forbindelser til MOCX’ promovering af krigen. Fordi hun er opmærksom på vigtigheden af IBBY’s arbejde og status i verden, har hun indgivet sin opsigelse som juryformand for 2024-udgaven af H.C. Andersen-prisen, oplyste IBBY.

                                                                                                                                                                    

Note: Det fremgår 26.1.2023 af websitet http://mocx.su/rukovodstvo, Styrende kontrol- og revisionsorgan i Moskva-afdelingen, at Arkhipova Anastasia Ivanovna sidder i ledelsen af Mocx’ styrende organ. MOCX er bl.a. en af sponsorerne på en russisk plakat/konkurrenceudstilling betitlet VICTORY PICTURES, der løber frem til februar 2025.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget