Krigen og kulturen

Skrevet af

Hellen Niegaard

15 februar, 2023
Download hele magasinet som pdf:

Kan en repræsentant for russisk kulturliv som den russiske kunstner Anastasia Arkhipova uddele verdens mest prestigefyldte pris for børnebøger, mens Rusland bomber biblioteker i Ukraine? Spurgte man bl.a. i indslag 3. januar 2023 på DR.dk.

Juryformand trækker sig efter uro om børnenes Nobelpris.

Udnævnelsen af en russisk juryformand for den internationale Hans Christian Andersen Award skabte blæst blandt IBBY medlemslande og masser af medierøre. Den 3. januar oplyste DR.dk, at Dronning Margrethe havde trukket sig som protektor for prisen.

Anastasia Arkhipova sidder i bestyrelsen i MOCX (Moskvas Kunstnerforening); en forening, der aktuelt er med til at promovere krigen med hædrende omtale af russiske soldater.

Spørgsmålet splittede IBBY (International Board on Books for Young People), der hvert andet år uddeler Hans Christian Andersen-prisen til forfattere og illustratorer af børnebøger.

Nej, lød det fra blandt andet Sverige, Finland og de baltiske lande, og flere lande bad Anastasia Arkhipova om trække sig som formand for den jury, der skal vælge næste modtager af H.C. Andersen-prisen, også kaldt Børnenes Nobelpris. Også det danske medlem, Birgitte Reindel fra Selskabet for Børnelitteratur, stillede sig tvivlende og fortalte til DR.dk, hvordan valget af den russiske illustrator havde medført store diskussioner i bestyrelsen.

Valget af en omstridt russisk kunstner er ikke foreneligt med H. C. Andersens ry, udtalte Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (A), der sammen med andre Odenseanere gik offentligt ud og sagde fra over for valget af Arkhipova som juryformand for Hans Christian Andersen-medaljen i et brev stilet til IBBY. Prisen er tidligere blevet tildelt blandt andre svenske Astrid Lindgreen, danske Cecil Bødker og Ib Spang Olsen.

Juryformand Arkhipova valgte at trække sig, oplyste Ritzau i en pressemeddelelse 10. januar; hun havde over for DR tidligere sagt, at hun følte sig udsat for en hetz og afviste forbindelser til MOCX’ promovering af krigen. Fordi hun er opmærksom på vigtigheden af IBBY’s arbejde og status i verden, har hun indgivet sin opsigelse som juryformand for 2024-udgaven af H.C. Andersen-prisen, oplyste IBBY.

                                                                                                                                                                    

Note: Det fremgår 26.1.2023 af websitet http://mocx.su/rukovodstvo, Styrende kontrol- og revisionsorgan i Moskva-afdelingen, at Arkhipova Anastasia Ivanovna sidder i ledelsen af Mocx’ styrende organ. MOCX er bl.a. en af sponsorerne på en russisk plakat/konkurrenceudstilling betitlet VICTORY PICTURES, der løber frem til februar 2025.

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har snart sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...