Fem af verdens bedste nye biblioteker er nomineret til PUBLIC LIBRARY OF THE YEAR-PRISEN 202.
Efter et heftigt opløb uddeles prisen for sjette gang af IFLA, den globale biblioteksorganisation, i august i forbindelse med WLIC 2021. Med prisen hædres nye og innovative folkebiblioteker, den uddeles i samarbejde med systemleverandøren Systematic A/S.
Torsdag 1. juli kunne juryen offentliggøre hvilke af 32 mulige biblioteker, der er med i det endelige opløb. Prisen gives til nye folkebiblioteker ud fra en samlet vurdering af, hvordan arkitektur spiller sammen med service, informationsteknologi og lokal kultur. Fem biblioteker fra Australien, Belgien, Holland, Kina og Norge er med i jagten på årets pris og håber at blive årets vinder for 2021.
Prisoverrækkelsen finder sted under IFLA’s verdenskongres, der i år holdes virtuelt fra den 17.-19. august, og prisen overrækkes af IFLA præsident Christine Mackenzie.
“Det er et fantastisk stærkt felt af spændende biblioteker fra hele verden. Det har været en fornøjelse for hele juryen at se den udvikling, som foregår på biblioteksområdet i disse år – særligt i forhold til, hvordan innovative, teknologiske løsninger og bæredygtighed er tydelige faktorer over hele kloden”, fortalte en begejstret Jakob Lærkes. Lærkes er ikke alene bibliotekschef i Gladsaxe Kommune, faglig næstformand i Danmarks Biblioteksforening, medlem af IFLA Public Library Section – han er også formand for juryen. De nominerede præsenteres her.
Marrickville Library, Sydney, Australien
“Designet afspejler en transformation i bibliotekernes rolle fra et traditionelt stille sted at studere og læse til et levende rum til at lære, arbejde og lege”.
Det nye Marrickville-bibliotek udformet af BVN Architecture og ligger i Sydneys Inner West bydel og er et 3-etagers 3.600 m² specialbygget bibliotek og mødested inkl. IT-læringsområde og stort udeområde med bl.a. legeplads og plads for ophold. Det er rejst på en grund, hvor før Marrickville Hospital lå. Dette blev lukket helt tilbage i 1990, og først i 2017 fik man grønt lys for nybyggeriet. Ud over genbrug af en bygning indgår også en række andre bæredygtighedsfunktioner som eksempelvis opsamling af regnvand og genanvendelse af cirka 27.000 mursten fra det gamle hospital til den nye bygningsdel.
Het Predikheren, Mechelen, Belgien
Her er tale om et tidligere kloster, forladt tilbage i 1975, og nu omdannet til folkebibliotek.
Det nye bibliotek på ca. 5.800 m² består af tre zoner: “Nabij / near"-zonen til multifunktionsbrug; “Diep / dyb" -zone for mennesker, der søger et stille fordybningsmiljø til læsning og studier samt zonen “Midden / center", det generelle bibliotek for voksne og børn. Den gamle barokbygning er blevet restaureret inkl. indre og ydre kvadratiske bygningsfløje omkring en indre gårdhave, loft og kirke. Arkitekterne er Korteknie Stuhlmacher Architecten + Callebaut Architecten + Bureau Bouwtechniek.
Deichman Bjørvika, Oslo, Norge
Oslos nye hovedbibliotek i Bjørvika tæt ved Oslo Hovedbanegård og centrum er placeret klos op ad hovedstadens Operahus fra 2008 og det nye Munch Museum, som indvies senere i år. Med sin udsigt til fjorden og et flot ovenlys tilbyder biblioteket på ca. 18.000 m² nok Norges største folkebibliotek med biblioteksafdelinger med omkring 450.000 bøger. De seks etager rummer litteratur, læse- og studiepladser, scener, biografsal, værksteder for både store og små, auditorium, caféer, restaurant mm.
Oslo-arkitekterne Lund Hagem Arkitekter står sammen med Atelier Oslo bag bygningen.
Ningbo New Library, Kina
“Målet med det nye 31.800 m² store biblioteks åbne og tilgængelige design er at fordoble antallet af besøgende og blive lokalsamfundets kulturelle ‘hjerte’”. Sådan skriver arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen, der står bag det nye kinesiske bibliotek.
Biblioteket i Ningbo grænser op til et rekreativt vådområde og tiltrækker dagligt ca. 3-4.000 besøgende. Bygningen er organiseret omkring et 8.000 m² stort indendørs torv i stueetagen, der indeholder de mest populære biblioteksfunktioner, bogsamlinger, en lobby og læseservices, børnebibliotek samt bl.a. 24-timers åbent bibliotek, en café og husets store læsesal.
Forum Groningen, Holland
Byggeriet på omkring 17.000 m² beskrives som et ‘kulturelt stormagasin’ og rummer ikke alene bibliotek, men også en biograf, udstillingsrum, dele af Groninger Museum, et medielaboratorium, restaurant og tagterrasse.
Med sine skarpe linjer skiller den slående bygning sig ud mod det historiske centrum som en moderne monolit 45 meter høj bestående af to tårne, som er forbundet med rulletrapper på kryds og tværs gennem bygningen.
Biblioteket tilbyder bl.a. Smart Lab, Wonderland for Young Adults og Kiosk’en med aviser og magasiner samt masser af siddeplads til at læse og slappe af og en Grand Café.
NL Architects har stået for designet.