Kulturens Analyseintitut – en fælles opgave for dansk kulturliv

Skrevet af

12. oktober, 2021

Kulturens Analyseinstitut er en fælles opgave for dansk kulturliv bredt og for den nye alliance Dansk Kulturliv, og det skal udvikles sammen MED kulturlivet og ikke kun FOR kulturlivet var essensen af mit oplæg den 7. oktober, hvor Dansk Erhverv og KL havde indbudt til møde om skabelsen af en fælles analyseenhed.            

Selvom vi i bibliotekssektoren nok er den kultursektor, der har de fleste data og statistikker, så er det naturligt ikke bare at lade sig nøjes med de kendte statistikker. De fortæller jo kun om hvad folk har brugt af bibliotekernes services. Vi har brug for at kunne analysere tallene og lave undersøgelser af brugernes og samfundets behov.

Det var årsagen til, at vi i Danmarks Biblioteksforening sammen med flere andre tog initiativ til Tænketanken Fremtidens Biblioteker for syv år siden og det er årsagen til, at man sidste år skabte Applaus, hvis udgangspunkt er at skabe publikumsudvikling, ligesom det også er årsagen til at kulturministeriet er i gang med at skabe et ”Kontor for Analyse og Kulturøkonomi”. Alt sammen et vigtigt grundlag for den overbygning, der kan skabes med et nationalt videnscenter, og som vil kunne samle kulturlivets mange analyser – og som man derfor kan kalde Kulturens Analyseinstitut.

Selvfølgelig skal vi skabe viden og analyser også inden for Dansk Kulturliv, men det er vigtigt at et analyseinstitut skabes sammen med alle kulturens aktører og brancheforeninger og fremfor alt, at det sker ved at involvere borgere, brugere, gæster og publikummer. På den måde kan vi bedst muligt udvikle kulturen sådan, at flere får mere kultur og man ikke kun får skabt et nyt politisk prioriteringsredskab.

I alliancen Dansk Kulturliv er der bred opbakning til at skabe et Kulturens Analyseinstitut og vilje til at bidrage til et nationalt videnscenter, som skabes sammen med alle kulturaktørerne og ikke mindst med alle de nuværende og kommende brugere.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget