Kulturens nye storstuer i Norge

Skrevet af

23. april, 2014

Under valgkampen havde Fremskrittspartiets leder Siv Jensen godt nok talt for, at nogle af Norges oliemilliarder blev brugt på velfærd her og nu. Det var dog næppe kulturområdet, hun tænkte på i denne forbindelse. Og efter at Høyre og Fremskrittspartiet med Kristelig Folkeparti og Venstre som parlamentarisk grundlag i oktober 2013 dannede regering med Høyres leder Erna Solberg som statsminister, har Siv Jensen, nu finansminister, været ligeså utilbøjelig til at slippe noget af oliekapitalen løs som Erna Solberg. Ligesom heller ikke noget tyder på, at den borgerlige regering vil forfølge det mål, Jens Stoltenbergs centrum-venstre-regering havde sat sig og næsten opfyldt. Nemlig at 1 % af nationalbudgettet skal bruges til kulturformål.

For de norske folkebiblioteker gør det dog ingen større forskel. Økonomisk set er de jo kommunalt funderede. Så selvom biblioteksbudgetterne lige så lidt som i Danmark forgyldes i disse år, tværtimod, så er der også eksempler på, at et kvalitativt og bredspektret bibliotekstilbud prioriteres højt.

Det gælder i Oslo, hvor bystyret i 2013 med 55 stemmer for og 4 imod vedtog at bygge et nyt hovedbibliotek – Nya Deichman – til 2,6 milliarder norske kroner; beliggende i Bjørvikakvarteret, tæt på det seks år gamle operahus. Og tegnet af Atelier Oslo og Lund Hagum Arkitekter. Det første spadestik skal tages i år, og i 2016/17 forventes det nye hovedbibliotek indviet.

På listen over fremgangsrige norske bibliotekskommuner lige nu glimrer dog især Hamar i Midtnorges indland. Med fanfarer, et gigantisk opbud af artister, velkomst ved dronning Sonja og et væld af glade borgere både indenfor og på Stortorvet udenfor, hvor festlighederne vistes på storskærm, indviedes den 14. marts et kulturhus i Hamar med nyt hovedbibliotek. Pris 700 mio. no. kr. Med transparens som nøgleord har det danske arkitektfirma Vandkunsten, assisteret af den lokale tegnestue andersen+fremming a/s stået for udformningen.

Udover hovedbiblioteket, som strækker sig over 1.600 kvadratmeter fordelt på to etager, og som har en klar ambition om at blive Norges mest moderne folkebibliotek, rummer kulturhuset – i folkemunde kaldet Hamars nye storstue – bl.a. teaterscene, biograf, udstillingsfaciliteter, konferencesal, kunstværksteder, galleri , 20 øverum og café.

 

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget