Kulturens Værdi. DB Kulturkonference 2021

Skrevet af

12. oktober, 2021

Borgerne ændrer adfærd, hvad skal vi satse på? Viden om menneskers adfærdsmønstre og nye løsninger er helt afgørende for et velfungerende og stærkt dansk samfund – også lokalt.

DB Kulturkonference 2021 i Multikulturhuset Sønderborg trak som en af de første fysiske konferencer efter genoplukningen fulde huse torsdag den 23. september.

150 kommunalpolitikere, forvaltnings- og biblioteksfolk deltog i en dag med fokus på læring om kriser og aktuelle udfordringer i kølvandet på corona.

Hvad har samfundet lært, og hvad tager vi med os ind i fremtiden, når det gælder fællesskabet, kultur, fælles byrum, biblioteket og kunst og kultur som fundament for det gode liv og som inspiration til både byrådsarbejde og kommunal udvikling i næste valgperiode.

Adfærdsændringer og folkelig opbakning har været afgørende i håndteringen af coronakrisen, påpegede Michael Bang Petersen, HOPE-projektet.
Det bliver de også i tacklingen af de tre andre aktuelle kriser: Ulighed, Had og splittelse og selvfølgelig Klima, mente han.

Hvordan kan vi bruge ny indsigt til noget positivt og bruge den viden, vi nu har fået om, at vi faktisk godt fremadrettet kan ændre adfærd konstruktivt? Når der planlægges byer, er det noget af det mest langsommelige i forhold til processer, lovgrundlag og selve udførelsen. Hvordan sikrer vi os, at vi ikke bare går tilbage og gør tingene, som vi plejer, men i stedet overvejer hvordan vi kan gøre tingene på en anden måde f.eks. i forhold til klimaet.
Hvis vi sætter os ned sammen – alle de gode aktører og forskellige fagligheder – kan vi faktisk godt finde muligheder, der kan rykke os fremad. Vi har taget jo nogle hop under corona bl.a. på det digitale område, og det skal vi fortsætte med, pointerede Birgitte Bundesen Svarre, Gehl Architects.

Læs reportagen og få idéer til lokale drøftelser og udviklingsprojekter.

De enkelte konferencepræsentationer kan (gen)seswww.db.dk/kulturkonference2021.

Næste DB Kulturkonference afholdes i 2023. Biblioteksforeningens Kulturkonferencer afholdes hvert andet år og forberedes og planlægges af politikere og fagfolk i Danmarks Biblioteksforenings Kulturudvalg i et samarbejde med de lokale værter. I år stadsbibliotekar Carsten Nicolaisen og bibliotekssouschef Hanne Merete Sørensen, Biblioteket Sønderborg, og deres kolleger.

 

 

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget