Kulturpris 2016 til Høeg & Ikast-Brande

Skrevet af

11. april, 2016

Torsdag den 17. marts kunne Steen B. Andersen, som formand for Biblioteks- og Kulturforeningen i Region Midtjylland, på foreningens generalforsamling på Herning Hovedbibliotek med stor glæde uddele regionens kulturpris til den verdenskendte danske forfatter Peter Høeg, Ikast-Brandes Bibliotek og Nørre-Snede Skole.

”Jeg er stolt over at kunne overrække prisen til jer for Mit rum for læring og oplevelser. Wow var min reaktion, første gang jeg hørte om projektet”, lød det bl.a. i formandens tale til årets prisvindere.

Prisen på 10.000 kroner fik treenigheden for projektet Mit rum for læring og oplevelser. ”Jeres indsats er banebrydende og nytænkende”, lød det fra formanden, der fandt projektet forbilledligt i sin komposition af lokale kræfter og et godt skolebibliotekssamarbejde. Og Peter Høeg for modigt at give sig i kast med 7. klasses unge – ikke altid ’lige den letteste årgang at arbejde med’.

Peter Høeg bor i Nørre-Snede og kastede sig med stort engagement ud i kommunens bibliotekssamarbejde med skolens 7. klasser. Resultaterne: Ikke alene har forløbet knyttet skolen og biblioteket tættere sammen, men nok så vigtigt har det givet ’eleverne fantastiske oplevelser med litteratur, som de vil bære med sig videre i livet’, lød det ved den festlige prisoverrækkelse.

”Det drejer sig om at lade bogen så at sige trænge ind i kroppe og hjertet og virke dér i stedet for udelukkende at gøre læsningen til et intellektuelt eller mentalt ærinde”, sagde Peter Høeg, der også fortalte, at det hele for ham var startet én dag, da han var på ’Martins bibliotek’ og de faldt i snak.

Såvel Kultur- og biblioteksleder Martin Lundsgaard-Leth som skoleleder Hans Erik Pedersen var glade for prisen og som Lundsgaard-Leth understregede ”Nu gælder det om at få de gode erfaringer bredere ud.”

Ikast-Brande projektet er en del af et større projekt omfattende samarbejde mellem biblioteker og skoler. Struer, Lemvig, Rebild, Thisted, Skive, Nyborg og Ikast-Brande samt Sydslesvig har deltaget.

Danmarks Biblioteksforening har siddet i følgegruppen for projektet, der er støttet af Slots- og Kulturstyrelsens udviklingsmidler og af Danmarks Biblioteksforenings Fond til en studierejse til Finland, tidligere omtalt i bladet.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget