Et af spørgsmålene højest på den politiske dagsorden er, hvordan vi skaber vækst uden for de større byer. Det er et hot emne for både den nye regering og alle de økonomisk trængte kommuner. Der tales i denne forbindelse om at udflytte statsinstitutioner og om at skabe bedre infrastruktur, og mange kommuner poster penge i bosætningskampagner.
En vigtig del af svaret for det delte Danmark er kultur og hvilke kulturtilbud, man har kommunalt. Det er man tilsyneladende ikke så opmærksom på. Hverken fra regeringen eller de mange kommuner, som skærer i kulturbudgetterne.
Hen over sommeren har Danmarks Biblioteksforening offentliggjort en større undersøgelse. Den viser et klart og markant billede af, at gode kulturtilbud og biblioteker spiller en afgørende rolle for, hvor folk beslutter at bosætte sig. Undersøgelsen viser, at et veludviklet tilbud i kommunen betyder meget for bosætningen. Specielt de veluddannede lægger stor vægt på gode kulturaktiviteter i kommunen.
Det er simpelthen en vigtig pointe, som kommunerne bør minde sig selv om igen og igen: Vil I tiltrække de gode skatteborgere, så sørg for at jeres kulturtilbud, herunder biblioteket, er veludviklet og tidssvarende. Fra tidligere undersøgelser ved vi også, at gode biblioteker spiller en vigtig rolle i at få flere til at tage en uddannelse, som er et andet helt afgørende parameter for vækst i kommunerne.
De kommunale politikere bør især tænke på biblioteket, der som landets største kulturinstitution med 36 mio. årlige besøgende, er det helt naturlige mødested i kommunen. For undersøgelsen viser nemlig også, at biblioteksbrugere især i landdistrikter og småbyer oplever biblioteket som det fælles lokale mødested, åbent for alle mennesker.
Vækstivrige politikere bør nok også notere sig, at særligt blandt de 30-49-årige, som er flyttet indenfor de seneste 10 år, betyder tilstedeværelsen af gode kulturtilbud rigtig meget. Altså netop den gruppe som kommunerne normalt lægger stor vægt på at få som indbyggere, fordi disse på sigt er ‘gode’ skatteborgere.
Når det kommer til bosætning, bør biblioteket derfor spille en nøglerolle i strategien, når politikerne lægger planer for at udvikle landets kommuner – både lokalt og nationalt.
Af Steen Bording Andersen (A), formand for Danmarks Biblioteksforening. Leder bragt i ’Danmarks Biblioteker’ nr. 4, 2015.