Læsehajer i Haderslev

Skrevet af

13. december, 2013

Kulturminister Marianne Jelved lancerede sit projekt den 12. juni. Det skal over de næste fire år styrke læsning og få idéerne om- kring fremme af danskernes læselyst til at blomstre. Pædagogisk Center i Laurids Skaus Gade i Haderslev tog straks udfordringen op og lancerede lokalt “Læsehajen”.

Læsehajen er kort fortalt en simpel dyst mellem kommunens klasser om, hvem der kan læse flest sider i september, oktober og november måned. Hver måned indrapporterer dansklærerne fra de deltagende klasser, hvor mange sider klassens elever har fået læst. På Pædagogisk Center samles alle tallene, og når forløbet er ovre, kan vi kåre en vinder i hver af de tre kategorier, 1.-3. årgang; 4-6. årgang og 7.-10. årgang. Til hver gruppevinder er der en lille præmie.

Læs med de kendte
Som et led i projektet er der lavet en læseblog, http://haderslevlaeser.skoleblogs. dk/, hvor eleverne dels kan se, både at de berømte og kendte læser samt hvad de læser. I løbet af forløbet vil vi supplere med interviews med og billeder af vore egne læsende elever. Så kan eleverne gå stolte hjem og sige til forældrene, “Se, her er Sys Bjerre, kulturministeren og jeg, side om side”.

Den lokale ugeavis har valgt at bakke projektet op med først en hel-sides opstartsartikel, og dernæst vil man én gang i måneden bringe stillingerne i de tre grupper samt en håndfuld læser- interviews med nogle af de deltagende elever. 

Med udgangspunkt i netop den holdning, at vi skal give lyst til at læse, håber vi at få fat i nogle læsere, der måske ellers ikke var blevet det. Det er faktisk sejt at læse, når sportsstjerner, musikere, komikere, folketingsmedlemmer og så videre også læser. Så: “Vær cool, vær sej, bliv en læsehaj”. (Logoet for Læsehajen har vi i øvrigt fået lov at låne af Sherman Elementary i San Francisco).

En uge inde i forløbet har 76 klasser og 1644 elever taget den udfordring op, blot her i Haderslev. I løbet af de næste tre måneder vil der blive læst på livet løs rundt om i kommunen.

Det hele gentages i øvrigt til foråret.

 

Lars Mortensen er IT-konsulent ved Pædagogisk Center, Haderslev

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget