Læsehajer i Haderslev

Skrevet af

Lars Mortensen

13 december, 2013

Kulturminister Marianne Jelved lancerede sit projekt den 12. juni. Det skal over de næste fire år styrke læsning og få idéerne om- kring fremme af danskernes læselyst til at blomstre. Pædagogisk Center i Laurids Skaus Gade i Haderslev tog straks udfordringen op og lancerede lokalt “Læsehajen”.

Læsehajen er kort fortalt en simpel dyst mellem kommunens klasser om, hvem der kan læse flest sider i september, oktober og november måned. Hver måned indrapporterer dansklærerne fra de deltagende klasser, hvor mange sider klassens elever har fået læst. På Pædagogisk Center samles alle tallene, og når forløbet er ovre, kan vi kåre en vinder i hver af de tre kategorier, 1.-3. årgang; 4-6. årgang og 7.-10. årgang. Til hver gruppevinder er der en lille præmie.

Læs med de kendte
Som et led i projektet er der lavet en læseblog, http://haderslevlaeser.skoleblogs. dk/, hvor eleverne dels kan se, både at de berømte og kendte læser samt hvad de læser. I løbet af forløbet vil vi supplere med interviews med og billeder af vore egne læsende elever. Så kan eleverne gå stolte hjem og sige til forældrene, “Se, her er Sys Bjerre, kulturministeren og jeg, side om side”.

Den lokale ugeavis har valgt at bakke projektet op med først en hel-sides opstartsartikel, og dernæst vil man én gang i måneden bringe stillingerne i de tre grupper samt en håndfuld læser- interviews med nogle af de deltagende elever. 

Med udgangspunkt i netop den holdning, at vi skal give lyst til at læse, håber vi at få fat i nogle læsere, der måske ellers ikke var blevet det. Det er faktisk sejt at læse, når sportsstjerner, musikere, komikere, folketingsmedlemmer og så videre også læser. Så: “Vær cool, vær sej, bliv en læsehaj”. (Logoet for Læsehajen har vi i øvrigt fået lov at låne af Sherman Elementary i San Francisco).

En uge inde i forløbet har 76 klasser og 1644 elever taget den udfordring op, blot her i Haderslev. I løbet af de næste tre måneder vil der blive læst på livet løs rundt om i kommunen.

Det hele gentages i øvrigt til foråret.

 

Lars Mortensen er IT-konsulent ved Pædagogisk Center, Haderslev

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger man ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...