Læsernes Bogpris 2011 gik til Tom Buk-Swienty

Skrevet af

Hellen Niegaard, Michael Hartz Larsen

24 oktober, 2012

For 8. gang har læserne stemt og truffet en afgørelse. Årets modtager af Danmarks Biblioteksforenings og Berlingskes Læsernes Bogpris blev journalist og historiker Tom Buk-Swienty for Dommedag Als. Ti bøger var nomineret. Efter fem ugers afstemning og 16.000 afgivne stemmer fra læsere og lånere stod det klart, at bogen om krigen i 1864 var læsernes favorit. Hæderen og prisen på 75.000 kroner modtog Tom Buk-Swienty torsdag aften i Helsingør i forbindelse med Danmarks Biblioteksforenings årsmøde.

Tom Buk-Swienty er født i 1966 og har tidligere blandt andet været Weekendavisens USA-korrespondent. I 2008 udgav han Slagtebænk Dybbøl, og tilbage i 2005 udgav han biografien Den ideelle amerikaner.

Prisen blev overrakt af Vagn Ytte Larsen, DBs formand, og Jens Andersen, Berlingskes litteraturredaktør. Sidstnævnte sagde i sin tale ved overrækkelsen bl.a.: “Ikke kun i forbindelse med afstemning om prisen, men også for det danske bogmarked har det været interessant at se, hvordan landets læsere – købere og lånere – har kunnet samle sig om andet end krimier. Ikke mindst om bøger, der på vidt forskellige måder tematiserer danskhed og tager store nationale spørgsmål i både fortiden og nutiden op. Sådan som det f.eks. sker i Suzanne Brøggers muntre dommedagsbilleder af dannelseskulturens fald i Jeg har set den gamle verden forsvinde, hvor er mine øreringe. Breve til Prinsen af Mogadonien. Sådan som det sker i Prins Henrik-biografien Enegænger af Stephanie Surrugue, der jo spidder danskernes scenofobi. Og sådan som det sker i Flemming Roses kortlægning af de mange veje til Muhammedkrisen i Tavshedens tyranni. Og sådan som det i høj grad sker i Tom Buk-Swientys skildring af den slesvigske krig i 1864 i Dommedag Als.

Jens Andersen fandt, at den måde Tom Buk-Swenty skriver om Dybbøl-syndromet på – på en gang passioneret og iskoldt og uden at drive rovdrift på sine mange virkemidler – er djævleblændt godt gjort. Ikke mindst den måde, som Tom Buk-Swenty samler tusindvis af gulnede brikker til lyslevende billeder – både i Dommedag Als og i forgængeren Slagtebænk Dybbøl – er fantastisk og gør ifølge Andersen, at denne dobbeltdækker nærmest opleves som to helaftensfilm. Ole Bornedal skal i øvrigt filmatisere bøgerne.

Tidligere har Jussi Adler-Olsen, Peter Øvig Knudsen, Leif Davidsen, Jette Kaarsbøl, Bjarne Reuter, Morten Ramsland og Hanne-Vibeke Holst modtaget Læsernes Bogpris. Prisen uddeles af Danmarks Biblioteksforening og Berlingske i samarbejde med landets folkebiblioteker. Der samarbejdes desuden med bibliotek.dk, Biblioteksmedier og NOTA.

Video fra prisoverrækkelsen med tale af Jens Andersen, litteraturredaktør ved Berlingske, kan ses på www.dbf.dk.

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...