Læsernes Bogpris gik til ‘Limfjorden’

Skrevet af

19. juni, 2012

Nørregård-Nielsen, der er kunsthistoriker og direktør for Ny Carlsbergfondets direktion, skrev sig med sin fint stemte række af erindringsbøger – Mands Minde (1999), Riber Ret (2001), Noget nær (2006) og Som sagt (2008) – direkte ind i læsernes hjerter. Nu har han gjort det igen, denne gang med mammutværket fra den tidlige hjemegn.

'En bog, der er propfuld af faglitteratur, skønlitteratur, erindringer, kunsthistorie, litteraturhistorie, landskabshistorie og ikke mindst hundredvis af fotografier af vand og land på tværs af årstidernes gang', sådan karakteriserede Berlingskes litteraturredaktør, Jens Andersen, den bog, der i år på Danmarks Biblioteksforenings Årsmøde modtog Læsernes Bogpris 2012. Danmarks Biblioteksforenings og Berlingskes fælles litterære pris.

Hans Edvard Nørregård-Nielsen fik prisen på DBs store årsmøde, der samlede over 400 kulturpolitikere, forvaltningsledere, bibliotekseksperter og -chefer i Arena Nord i Frederikshavn. Forfatteren takkede for prisen og hæderen, og sagde bl.a. andet: “Det er en stor oplevelse at få den her. At jeg sidder her mellem jer, der formidler litteraturen.”
Om baggrunden for bogen fortalte Nørregård-Nielsen, der er vokset op ved Limfjorden, at han var ked af, at “Vi lever i en tid, der sætter sin identitet og historie over styr. Derfor følte jeg mig forpligtet til at skrive den bog. Fordi den handler om så mange ting, der er ved at blive væk. Om stemmer og steder. Limfjorden er som et favntag og en meget stor del af Danmarks historie og en gang hovedvejen i landet. Det er vigtigt, at det bliver skrevet og bragt videre til kommende slægter”.

Efter talen gik snakken ved de mange runde borde i den store arena igen lystigt, inden både prismodtageren og andre kastede sig ud i dansen.

Limfjordslandet er prismodtagerens barndomsland, og det er en af hans mange drømme, der går i opfyldelse med udgivelsen af L"imfjorden. Stemmer og steder I-II". En rejse rundt i Limfjordslandet, hvor han fortæller, mindes og beskriver så levende, som kun han kan, som Jens Andersen formulerede det. Akkompagneret af fotografen Kirsten Kleins stemningsfulde fotos, og dertil gamle fotos, malerier og kort. Tilsammen en helhed, der er både ambitiøs og gribende, poetisk og nøgtern. Limfjordslandet har fået sit ultimative værk.

Se hele takketalen på www.db. dk/LB12-vinder.

Se interview med prisvinderen på litteratursiden.dk.

 

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget