Learning Commons Aarhus

Skrevet af

15. juni, 2017

En fælles fælled for læring til de studerende. Med de ord beskriver Svend Larsen, direktør for Det Kgl. Bibliotek, den afdeling man kunne åbne i februar på det tidligere Statsbiblioteket i Aarhus. Ud fra et ønske om at skabe variation i de studerendes og andres benyttelse af det fysiske bibliotek og dets faciliteter har man skabt et nyt studiemiljø med tilbud, man ellers sjældent ser i biblioteksregi.

I underetagen er 800 m2, tidligere anvendt til reoler, tidsskrifter og et stort IT-serverrum, forvandlet og afsat til publikumsaktiviteter. Det nye studentermiljø omfatter foyer, et stort centralt rum med forskellige aktiviteter og faciliteter samt nicher med muligheder for bl.a. at teste Virtual Reality, bokse og spille bordtennis eller bare hænge ud. Her er også mulighed for at varme sin medbragte mad i et tekøkken, tage bad eller få massage i særlige massagestole. Men naturligvis er der også afsat plads til individuel fordybelse og gruppearbejdspladser.

De studerende vil gerne bruge biblioteket, også når de ikke boger den eller sidder fordybet foran en skærm.  Med afsæt i den kendsgerning, at mange studerende bruger rigtigt mange timer på biblioteket hver dag – 430.000 brugere om året – har man skabt et miljø, som ikke alene understøtter studier og gruppearbejde, men også giver mulighed for at slappe og koble af på stedet. Og det forlyder, at de studerende har taget rigtig godt mod tilbuddet. For folkebiblioteker med mange studerende var det måske en idé til efterfølgelse?

Den nye indretning er skabt i samarbejde med de studerende selv og arkitekter fra tegnestuen Arkitema Architects i en proces, der også omfatter nytænkning af elementer i stueplan og på 1. sal.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget