Leif Panduro – klassiker 2023

Pressefoto Gyldendal.dk.

Skrevet af

15 februar, 2023
Download hele magasinet som pdf:

Livet og hverdagen i 1960-70’erne har fanget danskernes opmærksomhed i de to aktuelle TV-serier Carmen Curlers og Dansegarderoben. Det stopper ikke her. De to årtiers store forfatter og dramatiker Leif Panduro (1923-1977) kåres nu som årets klassiker – og fejres på Klassikerdagen den 19. september.

Leif Panduro var en forfatter og TV–dramatiker med stor popularitet og gennemslagskraft i 1960’erne og 1970’erne. Han var den humoristiske menneske-kender og milde samfundskritiker i dansk litteratur, fastslår danmarkshistorien.dk/Aarhus Universitet.

Panduro havde en svær barn- og ungdom. Han var tandlæge, men debuterede i 1957 med romanen Av min guldtand, som blev hans gennembrud. Den delvist selvbiografiske roman fortæller om tandlæge Danielsens liv i en provinsby, hvor små sære optrin skaber røre i den småborgerlige idyl.

Hvem skal nu fortælle os, hvem vi er?

Skal Ghita Nørby have sagt ved Panduros død i 1977. Han tog i sine mange bøger og TV-spil temperaturen på det danske samfund. Ikke mindst kom den pæne danske middelklasse under kærlig behandling i tv-dramaerne, han stod også bag flere krimiserier som Ka’ de li østers? i seks afsnit, der i 1967 lagde gaderne øde.

■ Mange af Panduros værker fortjener et gensyn. Find bøgerne via biblioteket og se filmene på bibliotekernes Filmstriben.dk eller TV-spillene på dr.dk/ bonanza.

I september og særligt på Klassikerdagen den 19. september sætter landets biblioteker på forskellig vis ekstra fokus på Leif Panduro. Følg med på klassikerdagen.dk.

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har snart sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...