Libraries: A Call to Action

Skrevet af

13. oktober, 2015

Gennem sine to år som president-elect har Donna Scheeder, tidligere Library of Congress, været utrolig aktiv i IFLA og i relation til det internationale arbejde med at få bibliotekernes opgaveområde afspejlet i FNs nye 2030-Agenda. Hun startede dog et helt andet sted. Nemlig med en hilsen til kongressen og ikke mindst dens IFLA-newcomers.

“Aldrig i mine vildeste drømme har jeg forestillet mig, at jeg en dag skulle stå her som præsident. Jeg husker, hvordan jeg på min første IFLA-kongres kiggede på de mange notabiliteter på scenen og tænkte, hvad i alverden har det med mig at gøre. Så kig jer godt omkring, måske vil én her i salen, en førstegangsdeltager, en dag stå i spidsen for IFLA.”

Meget har været sagt om fremtiden for biblioteker og bibliotekarer, noget af det godt og noget ikke, mente IFLAs præsident frem til 2017. “Det, vi alle ved med os selv i vore hjerter, er, at biblioteker er meget vigtige. Vi kan ændre folks liv. Men hvis vi skal fastholde denne position, skal der handles”, pointerede præsidenten.

Donna Scheeder refererede til sit præsidentielle tema og fokus Libraries: A Call to Action. Og til hvordan vi i dag lever i en verden i ​​konstant forandring, hvor al ting sker hurtigere end nogensinde før – også for bibliotekerne og deres virksomhedsområde. Hun er bl.a. meget optaget af, hvordan teknologien udfordrer alle former for aktiviteter, vilkår og aftaler. Som for eksempel vilkår for forlagsudgivelser og for biblioteker til at formidle viden, information og kultur i en digital verden lige så effektivt, som de kan i den analoge.

Hvad vi ved om forandring er: At det er bedre for en hvilken som helst organisation selv at tage skridt til nødvendige ændringer, end at få dem pålagt af andre. Vi ved også, at det bedste tidspunkt at igangsætte forandring på er: Før du er tvunget til det!”, lød det fra Donna Scheeder.

Derfor, for at fastholde bibliotekernes service og gennemslags-kraft, skal bibliotekssektoren selv sætte og gennemføre den nødvendige dagsorden. Det skal starte nu!

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget