Nyt festivalkoncept giver litteraturen en gevaldig vitaminindsprøjtning. En samlet indsats skabt af byens mange former for formidlingstilbud, inddragelse af lokale ildsjæle og Aarhus byrum bredt trak ti dage i juni tusindvis til nye litteraturmøder. Festivalen gentages i 2019 og finder sted fra 13.-23. juni.
I juni kunne du gå på Dokk1 og byens øvrige biblioteker og gennem 10 dage opleve en sand syndflod af litteraturmøder- og aktiviteter. I sig selv måske ikke så usædvanligt.
Bibliotekerne stod dog langt fra alene. Hele byen dannede simpelthen ramme om og rum for den første LiteratureXchange i dagene 14. til 24. juni. Fra stormagasinet Sallings Rooftop over kirker, kirkegårde, caféer, beboerhuse, boghandlere, museer til Godsbanen og så altså kommunens biblioteker og Dokk1. Målsætningen var at skabe nye litteraturmøder, men også at rykke litteraturen ud i byen, så man ikke skulle opholde sig på ét sted som ved de fleste andre flerdages litteraturbegivenheder. Her havde man mulighed for vælge at smutte indenom til et enkelt arrangement, dér hvor man ellers har sin gang.
Festivalens litteraturformat var også bredt, og de ti dages fysiske litteraturrum trak både århusianere og udenbys folk til. Til regulære forfattermøder og -oplæsninger, udstillinger og præ-sentationer af nye bøger, læs-sammen-træf, debatter med introduktioner og forskning på feltet. Mere end 100 forfattere og forskere i en by. På dansk selvfølgelig, men også på andre sprog med tolkning. Lyder det kaotisk, overvældende og alt ‘for meget’ af det gode, så oplevedes det ikke sådan – snarere lidt berusende og helt utrolig meningsfuldt at beskæftige sig med litteraturens mange udtryk over en kort intens periode. Og så i selskab med andre folk, publikummer, du overhovedet ikke kendte, da du kom.
Man kan spørge sig selv: Hvad skal det alt sammen gøre godt for? Rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (B), sagde det klart og vægtigt i sin åbningstale. “Litteraturen har stor betydning. For mig både på det personlige plan og også som politiker. Vi ved, at mennesker der læser, klarer sig bedre i livet, og derfor er læsning og en egentlig læsestrategi vigtig og noget, vi har beskæftiget os meget med på det sidste i Aarhus byråd. Det handler om at skabe mere læselyst, også hos dem, der vokser op i et hjem uden bogreoler. En litteraturfestival er desuden vigtig, fordi den bringer os tæt på andre mennesker, vi ellers ikke ville møde, ligesom den kan skabe et fællesskab omkring læseoplevelser.”
Rådmanden lovede publikum 10 spændende dage med forfattere ikke bare fra Danmark og Europa, men også fra Mellemøsten, Asien, Afrika, Syd- og Nordamerika. “Det er vigtigt, at byens kulturliv fortsat udvikler sig og tænker stort her efter at Aarhus var Europæisk Kulturby i 2017”, fastslog Rabih Azad-Ahmad. Han mente, det var første gang så mange forfattere havde været samlet i byen på én gang.
Åbningen var i sig selv en vifte af litteraturformer. Fra det store udland læste Angolas prisvindende fortæller, José Eduardo Agualusa, op fra sin netop udkomne bog på dansk, den magiske roman Almen teori om glemsel. Marianne Ping Huang, Aarhus Universitet, fortalte om den internationale litteraturs potentialer med afsæt i Cia Rinne, en dansk/svensk/finsk/tysk digter, aktuel med Notes for soloists (2018). Samtidig med åbningen startede også VM i fodbold. For at markere dette var lyrikeren og performeren Mads Mygind inviteret til at skrive et digt: Min VM-historie – en erindring om og hyldest til VM; Mygind lagde ud med “Jeg bliver født to uger efter VM-finalen i 84”, og så var tonen angivet. Intens og medrivende var også musikeren og sanglyrikeren Katinka/Katinka Duo med bl.a. Du rejser. Katinka startede sin karriere med at skrive digte, der senere blev tilsat musik. Hun vandt Årets håb-prisen ved uddelingen af KODA prisen Steppeulven 2017.
“Fordyb dig i Mrs Dalloway” er blot et eksempel på nogle af fe-stivalens arrangementer i biblioteksregi. En åben læsekreds afholdt en torsdag aften på LitteraturStedet, Åby Bibliotek, arrangeret sammen med Åby Biblioteks venner. Cand. mag. Stine Jungersen introducerede fint bogen og trak tråde til forfatteren Virginia Woolfs liv. Hvorefter romanen blev drøftet af de små 30 deltagere – først i mindre grupper og siden i fællesskab. Uanset om man kom og havde læst bogen inden eller ej, fik man lyst til at gøre det (igen), inspireret af den gensidige udveksling af egne indtryk og de mange tanker, som Mrs Dalloway satte i gang.
Forlag anbefaler sommerlæsning på biblioteket. Også forlag deltog aktivt i LiteraturXchange. Selv deltog jeg på Dokk1 fredag den 16. juni i Turbine Forlagets session og fik her en veloplagt introduktion til en halv snes titler, jeg ellers overhovedet ikke ville være faldet over: Dam af Claire-Louise Bennett, Fåredagbogen af Axel Lindén, Krigens barn af Niels Peter Juel Larsen, Vasaerne – Sveriges mægtige kongeslægt af Herman Lindqvist, En moderne familie af Helga Flatland, Arv og miljø af Vigdis Hjorth, Surrealisternes liv af Desmond Morris, Den sidste zar af Robert Service, I bjørnens kløer af Peter Mogensen og Upstate af James Wood.
Authors in Aarhus havde sat Judith Hermann, den anerkendte tyske forfatter og journalist født i 1970, på programmet fredag aften den 15. juni, men man måtte desværre aflyse arrangementet, da Hermann blev syg. Så nu vil jeg i stedet læse Hermanns første og sidste novellesamlinger, Sommerhus, senere fra 2001, og Lettipark fra 2016. – Judith Hermann giver stemme til livets mere passive helte, og “hendes særegne skrivestil har sikret hende en stor skare af danske læsere” lød det, da jeg i slutningen af maj overværede, at hun i København modtog årets Zinklar-pris på 100.000 kroner ved Blixen prisfesten.
Authors in Aarhus, forfatterscenen, er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Aarhus Kommunes Biblioteker og har til formål at “- sætte akademisk viden i dialog med bibliotekets brede læserskare” gennem artikler og lign. fra universitetets studerende og gennem møder på Dokk1 med internationalt anerkendte forfattere.
Hovedarrangørerne bag LiteratureXchange er ud over Aarhus Litteraturcenter og Aarhus Kommunes Biblioteker også Folkeuniversitetet Aarhus. De tre parter har sammen planlagt og organiseret de 10 dage med Folkeuniversitetets Noa Kjærsgaard Hansen som programansvarlig. Dog med masser af andre gode lokale såvel som nationale og internationale kræfter ind over.
Se hele 2018 programmet på www.literaturexchange.dk/om-festivalen
Artiklen er udgivet i Danmarks Biblioteker nr 4, 2018