Litteraturen har det godt…send flere penge! Aktuel debat.

Skrevet af

14. oktober, 2016

Hele sommeren har vi fået tudet ørene fulde af litteraturens trange kår på de danske folkebiblioteker. I Aalborg har vi bestemt også lagt mærke til, at udlånstallet er faldet over de seneste år. Fra 2013 til 2015 alene har vi mistet 100.000 udlån. I samme periode er vores digitale udlån steget med knap 50.000 udlån. – Så I runde tal har vi ‘kun’ mistet 50.000 udlån, hvilket svarer til et samlet fald på 5 %.
En stor del af det faldende udlån skyldes et fald i udlån af cd’ere. Dette fald er opstået som følge af den teknologiske udvikling på området og bibliotekernes manglende mulighed for at udlåne efterspurgte titler digitalt. Når vi korrigerer for musikkens store fald, bliver det samlede udlånsfald på mindre end 3 %.

Er det tegn på at litteraturen har tabt?
Hyler vi i Aalborg? NEJ, vi jubler! Aldrig har vi set SÅ mange litteraturinteresserede gæster på vores biblioteker. Kasserer vi ikke en masse bøger? Jo for pokker. Vi kasserer mange bøger. Eller rettere: Det gør vores topprofessionelle Logistikområde, som hele tiden knokler for at sikre, at vi har en indbydende og tidssvarende samling på reolerne. Faktisk stiger udlånstallet, lige så snart vi har kasseret nok bøger til at skabe plads på hylderne. Det sikrer nemlig, at bibliotekets samling virker både inspirerende, aktuel og imødekommende. Køber vi så alt, hvad forlagene udgiver? Nej, for pokker. Vores indkøbere køber det, der er kvalitet. Det er nemlig lige nøjagtigt det, læserne gerne vil have. Vi skal ikke købe flere bøger. Vi skal formidle litteraturen og gøre den relevant for endnu flere.

Når langt over 1.000 nye elever på ungdomsuddannelserne her i efteråret kommer ind på Hovedbiblioteket i Aalborg, så handler det ikke kun om informationssøgning, men i høj grad om at formidle værdierne ved skønlitterær læsning.

Gode litteraturoplevelser trækker
Hver eneste måned holder vores formidlere Bogcafé, hvor de formidler gode litteraturoplevelser inden for et fælles tema bundet sammen med musik og lidt godt til ganen. Temaet skifter, men succesen er indlysende, når mere end 150 både unge og gamle bruger en fredag eftermiddag på at lade sig inspirere til nye litterære oplevelser.

Som bibliotekar Tine Eggertsen fortæller:
"Uanset hvor langt vi kommer omkring, og hvor store vores armbevægelser er, så står og falder hver eneste bogcafé med en god bog. Vi må kun fortælle, om de bøger vi brænder for. Det må aldrig blive rutine. Det er der heller ikke den store fare for. Vi tør mere nu. Vi stiller os op, og vi tør gå tæt på og give af os selv. Vi glæder os stadig hver eneste gang til at mærke sommerfuglene i maven og adrenalinen i blodet i minutterne før en ny bogcafé begynder."

Der er også fuldt hus, når hvert eneste af vores 12 lokale biblioteker får besøg af vores karavane med tre inspirerende bibliotekarer. De fortæller om nye romaner med gode læseoplevelser inden for alle genrer. Målet er at formidle noget af al den kvalitetslitteratur, som ikke markedsføres massivt i medierne. Og der er fuldt hus hver eneste gang!

En af bogcaféerne kommer helt ud, hvor kragerne vender, når vi i samarbejde med den kommunale indsats for landdistrikter sender vores bogcafé på turne til forsamlingshuse i hele kommunen.

Aalborg Bibliotekerne er dybt involveret i Ordkraft – Litteraturfestivalen, som igen 7.-9- april 2017 bringer forfattere og litteraturen helt tæt på hinanden. Vi har så sent som i dag måttet lukke tilmeldingen, da vi nåede op over 300 skoleelevers møde med forfatteren Jørn Jensen. Vi har aldrig før oplevet større tilstrømning til Aalborgs mange læseklubber. Det kan godt være, at de unge ikke gider at læse kedelige bøger. Men de gider altså godt snakke om kvalitet, møde en forfatter eller lave deres egen blog, hvor de kan anmelde bøger.

Når vi via det nationale temasamarbejde sætter litteraturen ind i en samfundsmæssig kontekst, bliver den aktuel på helt nye måder. Udlånet stiger, lige så snart vi anbefaler en bog på vores hjemmeside eller bare viser et billede af bogforsiden. Det er ret fantastisk, hvordan vi, også på den måde, kan sætte litteraturen i spil.

Danskerne tørster efter litteratur
Min påstand er, at danskerne tørster efter gode læseoplevelser. Min påstand er også, at bibliotekerne er knald hamrende gode til at formidle dem. Vi tænker litteraturen ind al vores formidling. Jeg mener, at folkebibliotekerne i Danmark skal og kan nytænke vores litteraturformidling konstant – og at vi har meget andet at bruge pengene på end at købe flere bøger.

Her går det godt! Send flere penge! Ikke til flere bøger på hylderne. Men til at styrke formidlingen af både litteraturen, musikken, kulturen og ikke mindst til at løfte borgernes digitale kompetencer.
 

Maria Sjøblom, områdeleder Aalborg Bibliotekerne og medlem af DB’s Repræsentantskab

 

 

 

De kommunale budgetter og bibliotekets samfundskraft

Biblioteket skal rykkes op på dagsordenen. Budgetkataloger er på vej, og i kommunerne går drøftelserne om midler og muligheder på drift og anlæg i 2025 i gang fra april. ...

Sønderborg Værtsby Bibliotekspolitisk Topmøde 2024

BESØG MULTIKULTURHUSET! Folk stod i kø på havnen for at være med til åbningen af Multikulturhuset. “Vi har nu fået nogle helt fantastiske faciliteter for kultur og kunst. ...

Interview – EBLIDA står et godt sted

Vi bliver involveret i flere EU-projekter, vi laver vores egen EU-ansøgning, og vi øger vores tilstedeværelse i Bruxelles, fortæller Mikkel Christoffersen, den nye direktør ...

Man kan regne med bibliotekerne

Også i AI-tider, fastslår Annette W. Godt i forlængelse af “Er der nogen, der vil være med” – debatten om bibliotekernes informationsopgave i dag. Men med ...

Set fra MIN stol: Kalundborg – vejen til en moderne innovativ videns- og oplevelseskommune

Kalundborg Kommune er i en gennemgribende udvikling! Fra at have været en mindre havneby i Vestsjælland til at være den største havneby på Sjælland med ny industri og ...

Grundloven har 175-års jubilæum

Og bibliotekerne er indbudt til fejringen. Med en bevilling på 9,7 millioner over fire år fra Nordea-fonden vil GRUNDLOVSFESTEN.dk engagere skoler, biblioteker, boligforeninger ...

Havneparken og Pakhuset i Kalundborg tager form

I 2015 blev den gamle kornsilo fra 1903 på havnen i Kalundborg revet ned, og det skabte et nyt åbent område nær bymidten og tæt på stationen – der står foran en ...

Faglitteraturens udfordringer

Faglitteratur er et absolut nødvendigt element i vores fælles viden om verdenen, som den er og var. Den er forudsætningen for, at vi kan deltage i den demokratiske samtale, den ...