Litteraturen har det godt…send flere penge! Aktuel debat.

Skrevet af

Maria Sjøblom

14 oktober, 2016

Hele sommeren har vi fået tudet ørene fulde af litteraturens trange kår på de danske folkebiblioteker. I Aalborg har vi bestemt også lagt mærke til, at udlånstallet er faldet over de seneste år. Fra 2013 til 2015 alene har vi mistet 100.000 udlån. I samme periode er vores digitale udlån steget med knap 50.000 udlån. – Så I runde tal har vi ‘kun’ mistet 50.000 udlån, hvilket svarer til et samlet fald på 5 %.
En stor del af det faldende udlån skyldes et fald i udlån af cd’ere. Dette fald er opstået som følge af den teknologiske udvikling på området og bibliotekernes manglende mulighed for at udlåne efterspurgte titler digitalt. Når vi korrigerer for musikkens store fald, bliver det samlede udlånsfald på mindre end 3 %.

Er det tegn på at litteraturen har tabt?
Hyler vi i Aalborg? NEJ, vi jubler! Aldrig har vi set SÅ mange litteraturinteresserede gæster på vores biblioteker. Kasserer vi ikke en masse bøger? Jo for pokker. Vi kasserer mange bøger. Eller rettere: Det gør vores topprofessionelle Logistikområde, som hele tiden knokler for at sikre, at vi har en indbydende og tidssvarende samling på reolerne. Faktisk stiger udlånstallet, lige så snart vi har kasseret nok bøger til at skabe plads på hylderne. Det sikrer nemlig, at bibliotekets samling virker både inspirerende, aktuel og imødekommende. Køber vi så alt, hvad forlagene udgiver? Nej, for pokker. Vores indkøbere køber det, der er kvalitet. Det er nemlig lige nøjagtigt det, læserne gerne vil have. Vi skal ikke købe flere bøger. Vi skal formidle litteraturen og gøre den relevant for endnu flere.

Når langt over 1.000 nye elever på ungdomsuddannelserne her i efteråret kommer ind på Hovedbiblioteket i Aalborg, så handler det ikke kun om informationssøgning, men i høj grad om at formidle værdierne ved skønlitterær læsning.

Gode litteraturoplevelser trækker
Hver eneste måned holder vores formidlere Bogcafé, hvor de formidler gode litteraturoplevelser inden for et fælles tema bundet sammen med musik og lidt godt til ganen. Temaet skifter, men succesen er indlysende, når mere end 150 både unge og gamle bruger en fredag eftermiddag på at lade sig inspirere til nye litterære oplevelser.

Som bibliotekar Tine Eggertsen fortæller:
"Uanset hvor langt vi kommer omkring, og hvor store vores armbevægelser er, så står og falder hver eneste bogcafé med en god bog. Vi må kun fortælle, om de bøger vi brænder for. Det må aldrig blive rutine. Det er der heller ikke den store fare for. Vi tør mere nu. Vi stiller os op, og vi tør gå tæt på og give af os selv. Vi glæder os stadig hver eneste gang til at mærke sommerfuglene i maven og adrenalinen i blodet i minutterne før en ny bogcafé begynder."

Der er også fuldt hus, når hvert eneste af vores 12 lokale biblioteker får besøg af vores karavane med tre inspirerende bibliotekarer. De fortæller om nye romaner med gode læseoplevelser inden for alle genrer. Målet er at formidle noget af al den kvalitetslitteratur, som ikke markedsføres massivt i medierne. Og der er fuldt hus hver eneste gang!

En af bogcaféerne kommer helt ud, hvor kragerne vender, når vi i samarbejde med den kommunale indsats for landdistrikter sender vores bogcafé på turne til forsamlingshuse i hele kommunen.

Aalborg Bibliotekerne er dybt involveret i Ordkraft – Litteraturfestivalen, som igen 7.-9- april 2017 bringer forfattere og litteraturen helt tæt på hinanden. Vi har så sent som i dag måttet lukke tilmeldingen, da vi nåede op over 300 skoleelevers møde med forfatteren Jørn Jensen. Vi har aldrig før oplevet større tilstrømning til Aalborgs mange læseklubber. Det kan godt være, at de unge ikke gider at læse kedelige bøger. Men de gider altså godt snakke om kvalitet, møde en forfatter eller lave deres egen blog, hvor de kan anmelde bøger.

Når vi via det nationale temasamarbejde sætter litteraturen ind i en samfundsmæssig kontekst, bliver den aktuel på helt nye måder. Udlånet stiger, lige så snart vi anbefaler en bog på vores hjemmeside eller bare viser et billede af bogforsiden. Det er ret fantastisk, hvordan vi, også på den måde, kan sætte litteraturen i spil.

Danskerne tørster efter litteratur
Min påstand er, at danskerne tørster efter gode læseoplevelser. Min påstand er også, at bibliotekerne er knald hamrende gode til at formidle dem. Vi tænker litteraturen ind al vores formidling. Jeg mener, at folkebibliotekerne i Danmark skal og kan nytænke vores litteraturformidling konstant – og at vi har meget andet at bruge pengene på end at købe flere bøger.

Her går det godt! Send flere penge! Ikke til flere bøger på hylderne. Men til at styrke formidlingen af både litteraturen, musikken, kulturen og ikke mindst til at løfte borgernes digitale kompetencer.
 

Maria Sjøblom, områdeleder Aalborg Bibliotekerne og medlem af DB’s Repræsentantskab

 

 

 

Bibliotekets samfundsværdi

LEDER For mig er der er altid grund til at tale biblioteker og bøger. I sommer har begge dele fyldt godt op – bibliotekerne i medierne og bøgerne i feriebagagen. Bibliotekerne ...

Menneske- eller skærmsamfund

Hver 8. skole skruer ned for brug af computere og styrker analog læring i det nye skoleår. Knap var sommerferien slut før en rundspørge offentliggjort i bl.a. TV2 News i ...

Set fra MIN stol – Bibliotekerne er kulturens rugbrød

Vi lever i et velfærdssamfund og heldigvis for det. For det er en god og stærk samfundsmodel, som sikrer, at vi har et trygt samfund, hvor der for eksempel er adgang til ...

Barack Obama bakker bibliotekerne op

I et åbent brev 17. juli i år tager USA’s tidligere præsident til genmæle mod de krav om censur, som amerikanske bibliotekarer og folkebiblioteker har oplevet det seneste ...

Politisk prioritering af en stærk læsekultur i Roskilde Kommune

Få ting kommer af sig selv. Det er en af livets endegyldige sandheder, der særligt gør sig gældende, når det kommer til læring, dannelse og læsning. Det er i hvert fald de ...

The Library is the Place: Information, Recreation, Inspiration

Irland har fået en ny national folkebiblioteksstrategi for 2023-2027. Et par af de nye målpunkter er udrulning af det nationale “Skills for Life” paraplyprogram, der ...

Der er et valg tilbage!

Meldingen var krystalklar, da Topmødet 2023 vendte kikkerten mod grøn omstilling. Der er behov for styrket klimahandling. Borgerne, civilsamfundet og bibliotekerne skal spille ...

The Library of Things – Et bidrag til bedre lokalsamfund og øget bæredygtighed

Det traditionelle biblioteks rolle som en af de ældste deleøkonomier i verden med bogen – adgang til oplysning og oplevelse – som omdrejningspunkt bruges nu som model for ...