Lyt, leg og lær: Med en podcatcher på børnebiblioteket

Skrevet af

Malene Langvad

14 februar, 2022
Download hele magasinet som pdf:

På Varde Bibliotek kan besøgende netop nu tage en podcatcher i hånden og høre en lydfortælling blandt bøgerne. Idéen udsprang fra lokale museer og Coronakrisens restriktioner og nytænker bibliotekets formidling.

“Kom tilbage og ta’ din straf, din forbandede møgunge!” Det er skolens pedel, der råber efter drengen Tommy. Tommy er ikke byens bedste barn, så har vi vist ikke sagt for meget. Han er hovedperson i fortællingen For enhver smag, som gæsterne i børnebiblioteket i Varde netop nu kan høre mellem bogreolerne. Og nu har han fået sig selv i problemer.

”At tage sin straf var ikke en del af Tommys plan. Tværtimod. Hans plan var at stikke af uden at se sig tilbage”, fortsætter historien i gæsternes ører. Og det gør han så. Med politiet i hælene – og bibliotekets gæster på medhør.

Historien om Tommy er den første del af Varde Biblioteks projekt Lyt, leg og lær – med en podcatcher på børnebiblioteket, som er støttet af Statens Kunstfond. Den spændende lydfortælling er både skrevet, indtalt og illustreret af forfatter Lars Kramhøft.

Peg og lyt
Lad være med at røre. Hold afstand. Sprit af.

Idéen udsprang af en kombination af coronakrisens krav til at gentænke bibliotekets formidling og aktiviteter og et museumsbesøg. Hvis du har besøgt Tirpitz i Blåvand eller det nye Nymindegab Museum, så kender du dem godt; de håndholdte audio-guides, også kaldet podcatchere, som fortæller museets mangfoldige historier om alt fra nogle af Danmarks flotteste ravfund, livet ved Vesterhavet gennem årtusinder til 2. Verdenskrigs betydning for lokalområdet.

Ved at pege podcatcheren mod små firkantede brikker, starter lydklippet og historien udfolder sig i mundrette bidder i gæstens øre. Væk er plancherne med lange tekster, og det giver helt særlige muligheder for at skabe stemninger og gå på opdagelse i rummet, mens historien lyder i øret. Peg og lyt er alt, der skal til og den lette formidling byder nye målgrupper indenfor.

Børn sættes fri – formatet er for alle
Fra et børneperspektiv skaber lydfortællingerne frihed i kulturmødet. Børnene kan gå på opdagelse, få svar på deres spørgsmål og udvælge historier selv.

De er sluppet fri fra, at voksne skal læse højt og forklare. Det gælder både for små museums- og biblioteksgæster.

Mulighederne for at bringe forskellige former for formidling i spil med podcatcherne i børnebibliotekets kroge er mange, men derudover lever de håndholdte historiefortællere også op til flere vigtige kriterier. De kan nemt sprittes af efter brug og muligheden for at aktivere et lydklip og bevæge sig videre betyder også, at gæsterne ikke behøver stimle sammen om ét sted for at være med. Derfor er de gode i en pandemitid. Samtidig taler brugen af podcatchers, som frit kan benyttes af alle bibliotekets besøgende, direkte ind i Varde Kommunes og bibliotekets målsætning om chancelighed. Med denne formidlingskanal er ingen afhængige af at have adgang til en smartphone med bestemte apps for at tage del i aktiviteten.

Og så understøtter de, at børnebiblioteket er meget mere end bogstaver og bøger og giver et digitalt tilbud med indhold af høj kvalitet.

Forankret i det lokale
I lydfortællingens første afsnit løber Tommy ned ad Rådhusstræde. Her kan politibilen ikke følge efter ham. Men han har også selv svært ved at slippe derfra igen uden at blive opdaget. Det er netop her i Rådhusstræde, at Varde Bibliotek i dag har til huse i byens gamle rådhus. Så meget ved han, selvom han aldrig har sat sine fødder på biblioteket. Men lige netop den aften bliver bibliotekets hans tilflugtssted.

Historien er 15 minutter lang og fordeler sig over seks afsnit, der hver især leder videre til den næste del med en ledetråd. Historien er skrevet specifikt til Varde Bibliotek og er forankret i omgivelserne og den lokale historie – tilsat en god portion fantasi. På biblioteket møder Tommy en mystisk, gammel bibliotekar, der blandt andet fortæller Tommy om dengang biblioteket var et fængsel og om skomageren, der forårsagede en storbrand i byen i 1821.

På den måde er der skabt en stedbunden oplevelse, der sætter rummet omkring lytteren i spil – både fordi den handler om det sted, lytteren befinder sig, og fordi den opfordrer til at udforske rummet for at finde ud af, hvordan Tommys nat på biblioteket ender. Og så er det tilmed en oplevelse, der kun kan fås lige her.

Nye muligheder – også for voksne
Sideløbende med fortællingen i børnebiblioteket har podcatcherne, som Varde Bibliotek har lejet af den hollandske virksomhed Guide-ID, også fundet vej til voksenudlånet. Her har gæsterne kunne lytte til præsentationer af forfattere, og senest er et hjørne i biblioteket omdannet til en udstilling om H.M. Dronningen i anledning af hendes 50-års regeringsjubilæum.

Indholdet af podcatcherne skiftes også løbende i Børnebiblioteket. Ved at have forskellige tilgange til lyt, leg og lær og invitere ind i både den skønlitterære og faglitterære verden rammer vi bredt aldersmæssigt. Ganske snart overtager børns stemmer, når børn fra en lokal børnehave fortæller om de værker, de har lavet til den årlige Børnenes Udstilling og efterfølgende skal podcatcherne blandt andet bruges til quizzer for de yngste, boganbefalinger fra børn såvel som bibliotekets formidlere, biblioteksorientering, Q&A’s om bibliotekets akvariefisk – og til sommer sætter vi Lars Kramhøfts historie på igen.  

Fra museet til biblioteket. Denne nye og aktive formidlingskanal er kommet for at blive hos os i Varde også ud over projektet og er lige til at tage op andre steder.

 

MALENE LANGVAD, Formidler Varde Bibliotek

 

 

Styrk bibliotekerne og Dansk Kulturliv

LEDER Endnu et budget er netop blevet vedtaget i de danske kommuner. Kort tid efter vi kunne glæde os over, at der var afsat lidt flere midler til kultur i finanslovsforslaget, ...

Ansvar for Danmark – Budgetter, besparelser og biblioteker

Alle kommuner har netop været ude i flere måneders hårde 2024 budget- forhandlinger. Besparelser langt ind i velfærden tegner sig. Nærmest bizart at se på i en tid, hvor ...

Biblioteksbrug i dag og i morgen

Hvordan bruges bibliotekerne? Det er ti år siden, at Tænketanken Fremtidens Biblioteker udkom med sin første brugeranalyse, og der er sket meget i biblioteksverdenen siden. Ti ...

Uro om Københavns biblioteker

Flere efterspurgte og populære bøger i udstillinger og udvidet onlinebetjening, men færre bøger på reolerne og færre timer med bibliotekarbetjening. Bibliotekernes aktuelle ...

Hvad mener borgmesteren?

INTERVIEW – I kølvandet på den aktuelle debat om færre bøger og ringere bemanding i Københavns biblioteker fortæller kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (B) som ...

Regeringen i Norge styrker bibliotekerne

Litteratur og læsning for alle er sammen med lige adgang til digitalt indhold er vigtigt for den norske regering. Kultur- og Ligestillingsdepartementet udvider den norske ...

Set fra MIN stol – Behov for fællesskaber: Ikke mere mere snak – nu handler vi

600.000 danskere føler sig ensomme, og tallet er stigende. Det er en stor samfundsmæssig udfordring, som bibliotekerne i Danmark har en unik mulighed for at gøre noget ved. Set ...

Nekrolog: Biblioteksvagten (1999-2023) gav borgerne svar

Biblioteksvagten afgår ved døden. De danske bibliotekers landsdækkende spørgetjeneste – en fælles læsesal på nettet – er snart en saga blot. En af de mest succesfulde ...