“Mænd, der bader kvinder”

Skrevet af

Hellen Niegaard

16 oktober, 2017

Biblioteker og bogkredse taler meget om, hvordan man kan engagere folk og få dem til at tale om litteratur – også på sociale medier. Gladsaxe Bibliotekernes SoMe-gruppes (Sociale Medier) opslag og bogleg – Ødelæg en bog med ét bogstav –  blev modtaget med massiv begejstring og var på mange måder en øjenåbner for biblioteket. Folk er vilde med bøger, vil gerne lege med på net-formidlingen og nogle faktisk læse de bøger, der kom op. Samtidig er det en regulær opgave, for skal det virkelig blive til noget, skal der følges op.

Enkel og genial formidling
Prinsessen på tærten, Intet nyt fra festfronten og Min afrikanske barm er bare tre eksempler på de mange, mange forslag.

– Sådan et opslag er jo både sjovt og let for folk at gå ind og kommentere på, hvilket også var vores mål.

At det ville få den effekt, det fik, havde man overhovedet ikke ventet. – Vi nåede 1 million mennesker med vores oprindelige opslag, det er delt omkring 2.000 gange, har fået 6.000 likes, 800 følgere og 9.600 kommentarer, oplyser bibliotekar Stine Bang Iversen, der sammen med kollegerne Majken Jakobsen og Marie Engberg Eiriksson stod bag opslaget.

– Dét har været en udfordring og tidskrævende, men samtidig virkeligt sjovt at kommentere, like og interagere med deltagerne. Vi synes, det var vigtigt, at vi også var med i legen, og at det ikke kun var deltagerskabt. Samtidig ville vi også gerne vise de steder, hvor legen blev delt eller folk lavede variationer over den.

– Det bedste har været de brugere, der har skrevet i tråden om deres oplevelse med biblioteket, eller at det har givet anledning for dem selv eller andre til at læse eller diskutere bøger.

– En genial litteraturformidling, som skaber opmærksomhed om biblioteker, litteraturen og glæden ved at læse – jeg kunne ikke være mere stolt, fortæller Jakob Lærkes, bibliotekschef i Gladsaxe. Folk har endda også ringet og skrevet til biblioteket for at deltage i spøgen, ligesom idéen blev taget op i andre sammenhænge.

Mandag den 18. september kl. 10.55 slog biblioteket legen op med teksten ”Mænd der bader kvinder”, og fredag den 22. rundede man 1 million visninger og fejrede det med kage til alle mand på biblioteket; og den kører stadig stille og roligt derud af. Det giver blod på tanden til andre, anderledes formidlingsformer.

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...