Mediestream med Det Kgl. Bibliotek

Skrevet af

Nicola Ravden

14 april, 2020

Over 35 millioner digitaliserede avissider giver slægtsforskere, studerende og andre historieinteresserede mulighed for at søge i alt fra dødsannoncer, reklamer og historiske avisdebatter og til at følge udviklingen i mediernes omtale af tidligere tiders aktuelle samfundstemaer.

Aviser udgivet efter 31. december 1920 kan man søge i hjemmefra, men for at kunne læse i dem skal man møde op på en af de to pligt-afleveringsinstitutioner: Det Kgl. Bibliotek – København/Aarhus eller Det Danske Filminstitut. Her er det muligt at se og høre alt indhold i Mediestream. Da store dele af materialet i Mediestream er beskyttet af ophavsretsloven, er det ikke muligt at give brugere fri online adgang.

Mediestream indeholder også radio- og tv-udsendelser sendt på udvalgte danske kanaler siden 2006, og der opdateres løbende med nye udsendelser, dog vil der altid være en forsinkelse på to-tre uger, fra en udsendelse er blevet sendt.

Mediestream Folkebibliotek

Siden 2017 har folkebibliotekerne haft mulighed for at give borgerne direkte adgang til Mediestream via det lokale folkebibliotek. Hvor man før skulle besøge Det Kgl. Biblioteks fysiske betjeningssteder, kan man nu få adgang til en stor del af Mediestreams avissamling via sit lokale bibliotek.

Mediestream Folkebibliotek giver adgang til over 10 millioner avissider, hvoraf de 6,5 millioner er udvalgte historiske aviser fra perioden 1920 til 2001 fordelt på 67 titler og over fem millioner avissider, der i forvejen er frit tilgængelige.

1920 er også relevant i forhold til den globale coronaepidemi, som vil blive et opgavetema for mange studerende i den kommende tid. I Mediestream Folkebibliotek kan man finde svar på hvordan aviserne har omtalt pandemier gennem de sidste 300 år. Den Spanske Syge, der stoppede sin hærgen i 1920, er omtalt utallige gange i tidens aviser, og både ‘karantæne’ og ”hamstring” blev debatteret dengang som nu.

■ Det Kgl. Bibliotek løfter opgaven som national overbygning for landets folkebiblioteker. Opgaven omfatter udvikling og udbud af services til understøttelse af folkebibliotekernes betjening af borgerne, digitalt og med fysiske materialer. I efteråret introduceres i to artikler de centrale services til folkebibliotekerne.

 

NICOLA RAVDEN er specialkonsulent ved Det Kgl. Bibliotek.

 

Omtalen er fra Danmarks Biblioteker nr. 2, 2020.

 

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger man ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...