Mindeord Lars Aagaard. 1946-2017

Skrevet af

Anni Søndergaard

15 juni, 2017

I marts i år modtog vi den triste meddelelse om, at vores tidligere kollega, Lars Aagaard, afgik ved døden fredag d. 17. marts 2017 efter længere tids sygdom, 71 år gammel.

Lars valgte at runde sin mangeårige bibliotekskarriere af med at komme til Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig. Det ophold kom til at vare i ti år ind til 1. juli 2011 – ti farverige år, hvis aftryk stadig lever i mange af bibliotekets arrangementer og tiltag. Lars nåede – som første ledende børnebibliotekar og senere som børne- og kulturkonsulent – at sætte sit dygtige, personlige og utraditionelle præg på det danske bibliotekslandskab i Sydslesvig. Og han kom langt ud over biblioteksmatriklen. Lars var en udpræget netværksbygger, han opdyrkede det ene samarbejde efter det andet og lykkedes meget ofte med at promovere og igangsætte sine altid spændende, originale og fremadskuende idéer. Især samarbejdet med de sydslesvigske skoler og børnehaver blomstrede med Lars.

Lars var om nogen børnenes kulturforkæmper. Fra 1999 til 2007 var han engageret som Danmarks Biblioteksforenings og Bibliotekarforbundets repræsentant i det internationale børnebibliotekssamarbejde i organisationen IFLA. I 2000 modtog han bl.a. R. Lysholt Hansens pris for sit “lange seje træk for børnekulturen”.

Lars var den fødte formidler og han berigede mange med sin viden og sit varme engagement. Dette engagement forblev intakt indtil han af helbredsmæssige årsager ikke kunne mere.

Da hans stilling i 2011 skiftede fra bibliotekar i Sydslesvig til pensionist på Bornholm, engagerede han sig med liv og sjæl i sit lokalsamfund i Rønne, hvor han havde slået sig ned med hu-struen Jette Westh et par år forinden. Mange ældre medborgere nød godt af hans digitale kunnen på f.eks. it-kurser for ældre, museumsgæster blev beriget med hans viden, når han havde kustodetjansen på Gudhjem Museum, og Nylars-koret blev et medlem rigere. Det var så tydeligt, at Lars i den grad nød sit otium sammen med sine nærmeste. Et otium, der desværre blev alt for kort.

 

ANNI SØNDERGAARD, Souschef, Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger man ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...