Mød biblioteket på gaden

Skrevet af

16. juni, 2014

Under parolen ‘Hvis borgerne ikke kommer til litteraturen, må litteraturen komme til borgerne’ har Hillerød Bibliotek sammensat et helt læseprogram. Kommunen er udpeget som en af tolv modelkommuner i ministerens landsdækkende og flerårige projekt. Målet med Danmark Læser er at nå nogle af de 40 procent af befolkningen, der sjældent eller aldrig læser en bog.

"Hillerød læser” går ud på at vække læseglæden ved at skabe positive læseoplevelser og gøre litteraturen tilgængelig, uproblematisk og appellerende. Med dette og andre projekter får borgerne nye muligheder for at møde litteraturen på en nem, bekvem og gratis måde – også uden for biblioteket.

Fantastisk mulighed
Med Peder Bisgaard (A), kulturudvalgsformand, ved styret – godt hjulpet af fra venstre Tove Damgaard, Thorbjørn Zeuthen Thisted, Karin Orry og Merete Wiuff, alle fra biblioteket – gik startskuddet til ‘Hillerød Læser’ mandag den 19. maj på Torvet. Ud over et cykellad fyldt af spændende bøger medbragtes hårde skyts i form af lækre karameller. Peder Bisgaard, også medlem af DBs Repræsentantskab, kalder kampagnen en fantastisk mulighed. Ikke bare for at læse en god bog, men også for at borgere og bibliotek, henholdsvis borgere og borgere kan komme i kontakt med hinanden på nye måder.

En række små arbejdspladsbiblioteker og læsetilbud til boligområdet Kongevænget er andre initiativer. Desuden etableres læsegrupper bl.a. for ordblinde. Undervejs føres logbog i form af reportageartikler – om projekternes og de medvirkendes udvikling. Til slut udgives det hele som e-bog og lydbog. 22 af bibliotekets ansatte er på forskellig vis involveret i de mange projekter, de vil i dialog med mindst hver 20. hillerødborger.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget