Musikkens formater ændrer sig hele tiden. I takt med at digitaliseringen mere eller mindre har overtaget det fysiske format, så skal også bibliotekernes lovpligtige musikformidling nytænkes.
Inspiration til fremtidens musikformidling i bibliotekerne.
Online-konferencen 11. maj med ovenstående titel og målsætning bød på en perlerække af vigtige oplæg og tog med egne ord ’temperaturen’ på den aktuelle musikformidling med særligt fokus på den danske musik og kulturarv.
I ’Midt i en streamingtid’ kiggede forskeren Rasmus Rex Pedersen, RUC, på, hvordan vi bruger og lytter til streamet musik. Mens Nicola Ravden, Det Kgl. Bibliotek, introducerede KB’s udfordringer med og håndtering og formidling af den del af kulturarven, der omfatter musikken, så gik Kasper Tøstesen, DR, på musikalsk opdagelse i den digitale verden.
Mads Led Behrend, Odense Musikbibliotek, fortalte om Akademiet for åben lytning, en samlende formidlingsplatform for koncerter, workshops mm. I debatten deltog også Niels Mosumgaard og Kaare Struve, KODA.
Under overskriften ’Det vi plejer og det der stritter’ præsenterede Christian Hundebøl Høj Kolding Biblioteks musik- og filmformidling i Bryggeriet. Arne Würgler og Niels Lan Doky lancerede idéen bag en 100% dansk kontrolleret platform for musikvideoer.
■ Fornyet fokus på musikken er nødvendig, mener konferencens arrangører, Niels Mark, Odense Musikbibliotek, og Ole Bisbjerg, Billund Kommunes bibliotekschef.
Efter dagens oplæg og debatter kan man kun tilslutte sig. Her i bladet får Niels Lan Doky, Christian Hundebøl Høj og Niels Mark derfor selv ordet. Læs med – musikken i biblioteket står på flere måder over for en revival. i Danmarks Biblioteker nr.3, 2021.