Når biblioteket bygger bro. Indtryk fra Kultur Mors 2018

Skrevet af

13. oktober, 2018

Stedet er Kulturmødet Mors 2018, temaet er brobygning og bibliotekerne er med. Men hvordan bygger bibliotekerne bro? Hvorhen og til hvem? Bygger bibliotekerne i virkeligheden noget helt andet – stiger til det elitære og finkulturelle eller huller til det hinsides? Jeg fik én dag på Mors til at finde svaret.  

Der er noget særligt over at passere en bro. En bro forbinder noget og samler liv og landsdele – men en bro er også en menneskeskabt konstruktion. Den kan styrte sammen, man kan kaste sig ud fra den, eller man kan vælge helt at undgå den pga. brugerbetaling.
Fredag morgen den 24. august på Sallingsundbroen syntes alt dog udramatisk; ingen rørte vande under betonen, ingen umiddelbar fare for sammenstyrt – kun en hyggelig damp fra asfalten, et sikkert tegn på nyfalden regn. Broen gør, hvad den skal og rammer Kulturmødets tema ind på flotteste vis.

Fremtidens bibliotek – grillmad, drager og lastbiler?
En god bro kan tage lang tid at bygge. Jeg tænkte derfor, det var oplagt at deltage i et arrangement, der skulle diskutere formen på det fremtidige bibliotek. Vi gæster blev alle opfordret til at give vores mening til kende på den store tavle midt på kulturpladsen i bibliotekernes telt – så hvor skulle bibliotekerne mon bygge bro hen for at blive ved med at være interessante?

Det var især fremtidens brugere – folkeskoleeleverne, der bidrog til tavlen med tegninger, stikord og kreative forslag. De var næsten alle enige om, at bøgerne er på vej ud for at gøre plads til flere playstations og touchskærme. Der var dog også mere uventede og kuriøse forslag: 

“Hvorfor serverer I ikke bare gratis grillmad på bibliotekerne – altså sådan hver eneste dag? Så kommer folk”, mente 12-årige Mathias fra Nykøbing. Han blev bakket godt op af Lukas og Jeppe på 14 og 15 fra Erslev. De mente, at vejen frem var store lastbiler midt i biblioteksrummet og rigtige drager – altså ikke dem fra bøgerne – men nogle der ligner dem fra Game of Thrones – tak.” Jeg lovede at give deres forslag videre til bibliotekschefen for Morsø Folkebibliotek, som jeg skulle mødes med senere på dagen.

Cirkus eller seriøs?
Samtalerne med de unge mennesker satte tanker i gang i mit biblioteks- og brobygningstænkende hoved; for hvor vildt skal vi bygge den bro, og hvor meget skal biblioteket hoppe på tungen for at få fejet curlingbørnene ind på fremtidens bibliotek? Skal vi helt droppe at være et seriøst sted til læring og gå fuld ‘bonanza’ på cirkusklovne, pytonslanger og gratis mad? Jeg måtte konsultere nogen.

Bibliotekar Kirstina Kjærsgaard Olesen fra Viborg Bibliotekerne, som faciliterede dagens event, var ikke i tvivl: “Ja, selvfølgelig skal vi det. At have en python på biblioteket er da en god idé, og vi kunne endda have endnu flere dyr og krible krable forløb. Det handler om at række ud til borgerne og få dem ind med skæve tiltag, der interesserer dem, og derfra kan vi byde ind med alt det, som biblioteker også kan samt de mere traditionelle tilbud.” 

“Klart”, sagde jeg opstemt og inspireret – det kunne da godt være, man skulle besøge svigermor i Viborg lidt oftere og tage hende med på biblioteket… Så var der da i hvert fald én drage.

Bøger på recept
Med broen bygget til ungdommen var det på tide at komme et niveau længere ind; jeg ville undersøge, om biblioteket kunne bygge bro til det menneskelige sind og løse eksistentielle problemer.

Jeg havde på forhånd reserveret en konsultation hos litteratur-healerne, Biblioteksleder på Morsø Folkebibliotek, Ilse Klink Jakobsen og livsstils-guru og DR-vært Flemming Møldrup, som i konceptet “Bøger på recept” tog imod patienter og henviste dem til litteratur, der kunne lindre livskriser. 

Jeg har det egentligt meget godt, men lider som så mange andre af en slem omgang FOMO – (Fear of missing out). Jeg vil mere end det, der reelt er tid og overskud til. Med håndspålæggelse fra den garvede biblioteksleder og med en gurus store venlige øjne hvilende på mig, blev jeg placeret i en psykologagtig lænestol. Seancen kunne begynde.

“Knausgaard er din redning”, mente Ilse. “Han kan hjælpe dig helt ned i tempo, ja i en dvaletilstand – prøv at starte med Om efteråret. Flemming er ikke uenig og nikker ivrigt under snakken om den norske Knausgaard.

“Du skal ud af hamsterhjulet, Anders. Men du er ikke alene – vi er mange, der skal lære at finde ind til, hvad der er vigtigst for dem i tilværelsen. Du skal læse Albert Camus Den fremmende og huske på, hvad John Lennon sagde: “Life is what happens to you while you’re busy making other plans”.

Tak Ilse og Flemming, begge værker er hermed reserveret. Om de virker efter hensigten må et fremtidigt skriv afsløre.  

Vejen til biblioteket er brolagt med…
Ja, hvordan ser den rigtige biblioteksbro så ud? Baseret på en dag på Kulturmødet, er svarene mange. Ja, faktisk er der nok ligeså mange svar, som der er biblioteker.

Fælles for dem alle må dog være, at bibliotekerne ikke skal sky nogle midler for at lokke borgerne ind på biblioteket; de skal turde at bygge de skæve broer, hængebroerne og vippebroerne – i vished om, at nogle vil kollapse – mens andre vil forbinde dem til nye målgrupper og fremtidens biblioteksbrugere.

Samtidig må bibliotekerne ikke glemme de gamle, solide broer – bygget af viden, litteratur og formidling, hvor der stadig er fri og lige passage.

Ja, der er i sandhed noget særligt ved at køre over en bro, tænker jeg, mens Sallingsund atter passeres på vej hjem fra en dag på Mors – især når bagagerummet er fyldt med kulturelle indtryk og ny viden, og når broen som biblioteker er solid, forudbetalt og uden brugerbetaling…

ANDERS TAYLOR HANSEN, er projekt- og kommunikationskonsulent ved Aalborg Bibliotekerne.

BLÅ BOG
Anders Taylor Hansen (33), Cand.public og ansat som Projekt og Kommunikationskonsulent på Aalborg Bibliotekerne. Anders arbejder med Bibliotekernes Temasamarbejde og med Aalborg Bibliotekernes projekter og kommunikation. Han er derudover inkarneret AGF-fan, vinnørd og lystfisker. Af litteratur har han senest læst Ken Follets Kingsbridge-epos Den evige ild og skal, som den opmærksomme læser er helt klar over, i gang med Knausgaard og Camus. Anders er i øvrigt en ivrig skribent og tager gerne i felten, når emnerne er noget med kultur, historie og biblioteker.

Public Library of the Year 2024

Skal jeres nye biblioteksbyggeri nomineres til årets bibliotek, eller er der et andet biblioteksbyggeri du vil nominere?

De kommunale budgetter og bibliotekets samfundskraft

Biblioteket skal rykkes op på dagsordenen. Budgetkataloger er på vej, og i kommunerne går drøftelserne om midler og muligheder på drift og anlæg i 2025 i gang fra april. ...

Sønderborg Værtsby Bibliotekspolitisk Topmøde 2024

BESØG MULTIKULTURHUSET! Folk stod i kø på havnen for at være med til åbningen af Multikulturhuset. “Vi har nu fået nogle helt fantastiske faciliteter for kultur og kunst. ...

Interview – EBLIDA står et godt sted

Vi bliver involveret i flere EU-projekter, vi laver vores egen EU-ansøgning, og vi øger vores tilstedeværelse i Bruxelles, fortæller Mikkel Christoffersen, den nye direktør ...

Man kan regne med bibliotekerne

Også i AI-tider, fastslår Annette W. Godt i forlængelse af “Er der nogen, der vil være med” – debatten om bibliotekernes informationsopgave i dag. Men med ...

Set fra MIN stol: Kalundborg – vejen til en moderne innovativ videns- og oplevelseskommune

Kalundborg Kommune er inde i en gennemgribende udvikling! Fra at have været en mindre havneby i Vestsjælland til at være den største havneby på Sjælland med ny industri og ...

Grundloven har 175-års jubilæum

Og bibliotekerne er indbudt til fejringen. Med en bevilling på 9,7 millioner over fire år fra Nordea-fonden vil GRUNDLOVSFESTEN.dk engagere skoler, biblioteker, boligforeninger ...

Havneparken og Pakhuset i Kalundborg tager form

Nye rammer om kultur og bibliotek på vej i den gamle købstad i Nordvestsjælland. I 2015 blev en kornsilo fra 1903 på havnen i Kalundborg revet ned, og det skabte et nyt åbent ...